Deze Oosterse kipgehaktballetjes smaken heerlijk bij de noedels met soja- en chilisaus, waar ik het recept eerder deze maand van plaatste.
Deze gehaktballetjes zijn overigens ook heerlijk als borrelhapje, net als deze Indonesische gehaktballetjes. Wist je trouwens dat je deze ook prima met kipgehakt kunt maken?!
Ik heb gekozen voor kipgehakt, omdat ik dat zelf lekkerder vind dan runder- of varkensgehakt. Ben je echter niet zo'n liefhebber van kip dan kun je dat natuurlijk ook prima gebruiken. De smaak van kip is wat milder, waardoor de Oosterse smaken extra goed naar voren komen. En dat kunnen deze gehaktballetjes echt prima hebben.
Noedels zijn echt ideaal wanneer je weinig tijd hebt, want ze hebben maar een heel korte bereidingstijd. Ik maak ze graag met veel groenten, zeker als ik de noedels volledig vegetarisch hou. De hoeveelheid groenten is misschien op het eerste gezicht wat veel, maar zeg nou zelf groenten kun je eigenlijk nooit genoeg eten. Sterker nog, de meeste mensen in Nederland eten juist (veel) te weinig groenten.
En een keer geen vlees eten is ook zeker niet verkeerd. In Nederland eten we sowieso gemiddeld gezien erg veel vlees, meer dan we eigenlijk nodig hebben. Dus met deze noedels sla je twee vliegen in een klap: je eet voldoende groenten èn je eet wat minder vlees. Gewoon een keer maken dus!
Pompoen, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ondanks dat de recepten met pompoen je in deze tijd van het jaar om de oren vliegen, voeg ik er gewoon nog eentje aan toe. Mijn super simpele, maar oh zo lekkere pompoensoep. Die wil ik je gewoon niet onthouden.
Vaak wordt in pompoensoep wortel gebruikt, maar ik vind dat persoonlijk altijd afbreuk doen aan de smaak. Geef mij maar gewoon de èchte pompoensmaak. Ik eet niet voor niets pompoen... Maar mocht je nou nog niet helemaal overtuigd zijn van de smaak van pompoen dan kun je ook de helft van de pompoen vervangen door wortel. De soep zal er iets zoeter door worden.
Ik ben altijd blij als het weer de tijd van de pompoenen is. Tot een jaar of vier geleden had ik het nog nooit gegeten, maar toen ik het eenmaal geproefd had was ik helemaal verkocht. Het is ook een heerlijk veelzijdig product: je kunt er zowel hartige als zoete gerechten mee maken.
Ik heb er bij dit gerecht voor gekozen om het te serveren in de schil van de pompoen, omdat ik dat gewoon heel gezellig er uit vind zien. Bovendien is de schil gewoon eetbaar, dus die kun je er lekker bij op eten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de schil mee te pureren. Maar sowieso niet weggooien hoor die schil, dat is zonde!
Ik krijg regelmatig de vraag of ik nog ideeën heb voor een lekker hapje voor op een feestje. Deze stokbroodjes carpaccio doen het gegarandeerd goed. En ook niet onbelangrijk, ze zijn snel en eenvoudig te maken.
In dit recept heb ik simpelweg sneetjes stokbrood gebruikt, maar je kunt ze natuurlijk ook insmeren met wat (olijf)olie en even grillen of roosteren in de oven. Dan krijg je bruschetta met carpaccio. Ook heel lekker, maar net even wat meer werk.
Zoals je ziet staat niet bij alle ingrediënten een hoeveelheid. Dat komt omdat je overal echt maar een klein beetje van nodig hebt en het is ook maar net hoeveel je er van wil gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld maar 1 blaadje rucola, een paar stukjes kaas en ongeveer 5 pijnboompitjes per sneetje gebruikt maar je kunt daar natuurlijk veel royaler mee zijn. Overigens kun je veel meer dan 12 sneetjes uit een stokbrood halen, dus een klein stokbroodje zou hier prima volstaan. Of je maakt gewoon lekker veel... Op gaat het toch wel, dat kan ik je garanderen.