Met mijn inzending voor het Foodblogevent van november met als thema Voedselverspilling van Foodbloggers Benelux, werd ik uitgekozen als winnaar door de host Culinea. Hoe leuk is dat!

Daarom aan mij de taak om het event van december te hosten en een nieuw thema te bedenken. Met de feestdagen op de loer kan het natuurlijk niet missen dat het thema daar iets mee te maken heeft.

Als ik aan de gezelligheid van de feestdagen denk, denk ik al snel aan lekkere hapjes en drankjes die daarbij horen. Voor mij is dat onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaar dat ik voor het thema 'Bubbles & Bites' gekozen heb.

De decembermaand is de maand van cadeautjes. Ook ik geef cadeautjes weg!

December is tevens ook de maand waarin de kilo's er vaak ongevraagd bij komen. In het kookboek 'Gezond Feesten' vind je heerlijke en calorievriendelijke recepten voor de feestdagen.

En jij kunt dit boek winnen! Niet alleen voor jezelf, maar ook nog voor een persoon naar keuze!

Wat je daarvoor moet doen, is heel eenvoudig. Ga naar de facebookpagina van Do Me a Flavour.

Met dit recept voor groentengratin met krokante korst maak je meteen heel wat restjes op, doordat melk(producten), brood en groenten gecombineerd worden. Dit is de top 3 van meest verspilde producten in Nederland. Zonde, want je kunt er zoveel mee!

Ik heb groenten gebruikt die ik nog op voorraad had, maar daarmee kun je natuurlijk volop variëren. Het gaat er tenslotte om dat we voorkomen dat we groenten weg moeten gooien. Heb je geen rode paprika om deze gratin in te serveren, dan kan dat natuurlijk ook prima in een ovenschaal. Daar wordt hij zeker niet minder lekker van.

Van (oud) brood heb ik eerst zelf paneermeel gemaakt. Hoe je dat doet, lees je hier.

Mocht je alle zoetigheid rondom 5 december een beetje beu zijn, dan is dit een lekkere hartige afwisseling. Vorig weekend verkochten ze zakjes mini paprika's voor één euro op de markt. In zo'n zakje zaten wel 10-15 mini paprika's. Dat hoefde ik me geen twee keer te laten zeggen. Mini paprika's kun je namelijk heerlijk vullen.

Ik koos deze keer voor drie varianten met kaas, maar een vulling met bijvoorbeeld tonijn of ham is natuurlijk ook heel lekker. Houd je overigens niet van pittig, vervang dan in de tweede vulling de jalapeno voor kleine stukjes (geroosterde) paprika.

Afgelopen weekend ging ik naar de markt en besloot ik daar vis te kopen. Ik had mijn oog laten vallen op heerlijke zeetong. Wat mij betreft hoef je voor een mooi stukje vis op je bord helemaal niet zoveel uit de kast te halen.

Ik besloot er daarom zeetong à la meunière van te maken. Dat klinkt misschien wel spannender dan het is, want eigenlijk houdt dat alleen maar in dat de vis bedekt wordt met bloem, in boter gebakken wordt en met citroen en peterselie geserveerd. Niet spannend, maar wel héél lekker.