De moestuin is inmiddels volledig in bedrijf. De kas is in maart geplaatst en staat vol met tomaten, komkommers en pepers. Ook hebben we een citroenboompje gekocht, welke het wonderbaarlijk goed doet.
De moestuinbakken zijn inmiddels zo goed als gevuld. Er zijn nog wat uitzonderingen, zoals de bakken voor de koolsoorten. De meeste soorten kun je pas in mei gaan zaaien waardoor deze bakken altijd een beetje achter liggen op de rest.
Een snelle telling dit weekend leerde mij dat we maar liefst 90 (!!!) verschillende groenten- en fruitsoorten hebben staan. Alle soorten zijn apart geteld, dus ook alle tomatensoorten en dat zijn er al een stuk of twaalf. Maar je rekent een Jonagold en Elstar appel tenslotte ook niet tot dezelfde appelsoort.
Groenten voorzaaien
Ik heb dit jaar geprobeerd groenten voor te zaaien in de kas in maart. Dat bleek toch niet helemaal het gewenste effect te hebben. De kas warmt overdag wel goed op, maar in de nachten is het voor veel groentezaadjes toch te koud. Daardoor zijn er minder zaadjes ontkiemt dan ik gezaaid had. Ook kreeg ik bijvoorbeeld mijn sla zaadjes niet ontkiemd, terwijl dat normaal gesproken echt de meest eenvoudig te zaaien groentesoort is. Later heb ik deze ook nog binnen in een bak voorgezaaid en die is zo ongeveer geëxplodeerd haha. Duidelijk dat die dus beter toch in huis voor te zaaien zijn onder glas of plastic folie.
Kas keuze
Zoals ik al vertelde, hebben we dus een kas gekocht. Onze kas is ongeveer 6m bij 3.35m. Het is dus best een flinke kas. Omdat wij een aardig stukje grond hebben is er voldoende ruimte voor zo'n kas. We hebben helaas wel vier bomen moeten verwijderen om voldoende zon te creëren. De kas mocht namelijk niet staan op de plaats waar ik hem eigenlijk wilde zetten. Althans daar mochten we hem niet vergunningsvrij plaatsen. Daarom hebben we een andere plek gekozen.
We hebben wel de afspraak dat voor iedere boom die we kappen er minstens 2 voor terug geplant worden. Dat zijn een perenboompje en een pruimenboompje geworden. Ook hebben we nog ongeveer 100 struikjes in onze border geplaatst, dus het is voor mijn gevoel in ieder geval voldoende gecompenseerd. Het doet toch altijd een beetje zeer om bomen om te zagen. Zeker als ze nog gezond waren.
Maar even terugkomend op de kas. De meeste kassen zijn vrij laag. Ik wilde graag een kas waarbij ik in ieder geval niet zou hoeven bukken om door de deuropening te kunnen (dat vinden mijn rug en nek niet zo leuk). Ook wilde ik een kas die hoog genoeg was om tomaten de hoogte in te kunnen laten gaan. Als ze tegen de ramen gaan groeien is de kans op verbranding heel groot. Je wil ze echt de ruimte geven.
En natuurlijk wilde ik ook niet maar een paar plantjes kwijt kunnen. Wil je jaar rond uit de moestuin kunnen eten, moet je natuurlijk wel wat kunnen planten en oogsten.
Rondje moestuin
Waar ik de vorige keer nog vertelde dat ik aan het puzzelen was met hoeveel bakken ik per categorie zou gebruiken, ben ik daar inmiddels uit. Dat moet ook wel als alles zo goed als vol staat.
Ik ben tot de volgende verdeling gekomen:
1. Aardappelen: 3 bakken, hiervoor heb ik gekozen omdat we vorig jaar twee bakken hadden. Dit was niet voldoende om jaar rond aardappelen te kunnen eten, dus was uitbreiding nodig.
2. Peulgewassen: 2 bakken, omdat peulvruchten een behoorlijk hoge opbrengst geven. Vorig jaar hadden we ook twee bakken en dat was ruim voldoende. Dit jaar heb ik wel meer sperziebonen gezaaid dan vorig jaar, want die hadden we relatief weinig.
3. Koolgewassen: 3 bakken, eigenlijk om de eenvoudige reden dat koolsoorten veel plek innemen. Daardoor is een bak snel gevuld. En koolsoorten zijn lang houdbaar dus daar wil je voldoende van kunnen oogsten
4. Bladgewassen: 2 bakken, omdat deze juist weinig plek innemen en ze groeien heel snel. Bij bladgewassen is het niet eenmalig oogsten. Na het plukken van blaadjes groot het gewas gewoon weer door. Daarom heb ik hier niet zoveel ruimte voor nodig. Ik heb dit jaar voor het eerst Oost Indische kers gezaaid. Deze heb ik bij de bladgroenten gezet omdat ik daar nog ruimte over had.
5. Vruchtgewassen: 2 bakken, omdat de meeste vruchtgewassen nu in de kas staan. Ik heb een bak voor courgettes (10 planten) en een bak voor pompoenen (10 planten) en dat is echt meer dan genoeg.
6. Knol- en wortelgewassen: 3 bakken, zodat ik genoeg ruimte heb om uien te zaaien. Vorig jaar deden deze het erg goed. We eten best wel veel ui, dus een grote opbrengst is dan welkom.
7. Aardbeien: 1 bak, daar staan ruim 40 plantjes in en dat is met zijn tweetjes echt ruim voldoende. We kunnen nu al iedere dag snoepen van de aardbeien!
En dan hebben we ook nog 12 fruitbomen en een amandelboom staan. In het stuk tuin aan de zijkanten van het huis staan ook nog 5 walnotenbomen. Die stonden er al toen we hier kwamen wonen en geven dus ieder jaar al volop walnoten. De andere boompjes hebben we zelf gepland. Vooral de appels zijn fanatiek dit jaar. Wie weet kunnen we daar de eerste vruchten al van plukken!