Bijna twee jaar geleden schreef ik over Project moestuin. Het plan was toen om er regelmatig wat over te schrijven, maar daar is het niet van gekomen. De verbouwing van het huis kostte zoveel tijd en energie, dat er in de zomer van 2018 eigenlijk nog te weinig tijd was om al echt te kunnen spreken van een moestuin. Ik heb wel wat dingen gekweekt, zoals tomaten, pepers, sla en courgettes maar nog lang niet in de omvang die ik voor ogen had. In 2019 heb ik voor het eerst enkele moestuinbakken in gebruik genomen. Het is de bedoeling dat de moestuin dit jaar voor het eerst echt volop gaat draaien. Daarom heb ik besloten de eerste post te herschrijven en dit jaar te zien als de grote aftrap voor Project moestuin.

Het is altijd mijn droom geweest om grotendeels zelfvoorzienend te kunnen zijn qua voeding. Een grote moestuin hoort daar natuurlijk absoluut ook bij. We hebben 16 bakken van 5 bij 1,25m gemaakt om onze groenten in te verbouwen.
Ook hebben we inmiddels 11 fruitbomen geplant en een amandelboompje. Op ons perceel stonden al vier walnotenbomen. Ook hebben we inmiddels twee super schattige kippetjes: Doori en Nugget.

Wisselteelt

Om een zo groot mogelijke opbrengst te krijgen is het belangrijk om wisselteelt toe te passen. Dat houdt in dat je ieder jaar een andere bak gebruikt. Bijvoorbeeld in jaar 1 gebruik ik bak 1 voor knol- en wortelgewassen. Het jaar er op gebruik ik hiervoor bak 2. En zo wissel je alle bakken af. Hiermee voorkom je uitputting van de grond en maak je de kans op ziektes kleiner.

Ik heb er voor gekozen om in bakken te werken, omdat ik het prettig vind werken als de planten iets hoger staan. Nu is dat maar een cm of 15, maar dat maakt voor mij al veel verschil. Daarnaast vind ik het er gewoon mooi en overzichtelijk uit zien, ook niet onbelangrijk want ik hou van structuur en overzicht.

Hier onder zie je foto's van toen de bakken nog niet af waren. Inmiddels is het gras er uit en zijn de bakken gevuld met zand tot ongeveer de rand.

Verdeling in categorieën

De groenten (en aardbeien) worden eigenlijk altijd ingedeeld in de volgende categorieën:
1. Aardappelen
2. Peulgewassen
3. Koolgewassen
4. Bladgewassen
5. Vruchtgewassen
6. Knol- en wortelgewassen
7. Aardbeien

Nu lijkt dat zo heel eenvoudig, maar dat is het dan toch weer niet. Want ook binnen dezelfde categorie zijn er weer verschillende behoeftes aan voedingsstoffen dus je komt er niet mee weg om de gehele bak van dezelfde voeding te voorzien Om het lekker makkelijk te maken zullen we maar zeggen. Zo bedreven ben ik ik overigens nog lang niet en ik moet echt nog heel veel leren. Op dit moment zaai ik gewoon de zaadjes en heb ik nog geen extra voedingsstoffen toegevoegd. En toch heb ik al een aardige opbrengst gehad de afgelopen jaren. Maar ik hoop in de loop der jaren nog veel bij te leren en een steeds mooiere opbrengst te krijgen!

Aantal bakken per categorie

Aardbeien hebben een aparte bak, omdat deze slechts eenmaal per drie jaar van bak wisselen. De andere bakken rouleren ieder jaar.
Het is nog even puzzelen hoeveel bakken ik ga gebruiken per categorie. Voor aardbeien is eentje wel voldoende voor ons tweetjes. Voor de overige categorieën houd ik in principe twee bakken aan, zodat je goed kunt rouleren. Maar ik verwacht dat ik daar in de loop der jaren mogelijk nog wel wat aan ga aanpassen afhankelijk van de opbrengst. Al doende leert men. Het is volgens mij gewoon een kwestie van beginnen en dan leer je ieder jaar weer een beetje bij om het het volgende jaar nog beter te doen.