Het leuke van de serie 'Uit in eigen land, de 12 provincies' vind ik echt dat ik allerlei gerechten tegenkom, waarvan ik het bestaan niet kende. Maar nu ik ze eenmaal ken, ben ik daar heel blij om! Zo ook deze schokker moppen uit Schokland. Nu had ik nog nooit van Schokland gehoord, laat staan van schokker moppen.
Het zijn koekjes gemaakt van rogge- en tarwemeel met speculaaskruiden. Nu vind ik alles met speculaaskruiden lekker, dus deze gaan er ook goed in! In dit recept ben ik vrij royaal met de speculaaskruiden geweest, maar persoonlijk vind ik dat lekker. Je mag ze echt wel goed proeven.
In de meeste recepten wordt gebruik gemaakt van een half ei, maar ik had geen zin om moeilijk te doen en heb daarom een heel ei gebruikt. Dat werkte ook prima en de textuur en smaak waren er zeker niet minder om. Dus ik zou gewoon lekker een heel ei gebruiken.
Deze koekjes zijn alleen te krijgen op Schokland zelf en rechtstreeks bij de bakkerij die ze maakt: Hendrik Schaap in Emmeloord. Dat is niet bepaald om de hoek, dus daarom is het maar goed dat ik ze voortaan zelf kan maken.
Aantal: ongeveer 30 stuks
Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten wachttijd + 20-25 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
250 gram roggemeel
250 gram tarwemeel
200 gram donkerbruine basterdsuiker
300 gram koude roomboter
1 ei
5 gram bakpoeder
8 - 9 gram koek- en speculaaskruiden
snufje zout
Keukenbenodigdheden:
mengkom
vershoudfolie
bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje
En zo maak je het:
- Meng roggemeel, tarwemeel, basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden en bakpoeder met elkaar
- Snijd de boter in blokjes en doe dit er bij
- Voeg ook het ei en het zout toe en kneed tot een samenhangende bal is ontstaan
- Laat het deeg afgedekt met vershoudfolie ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast
- Verwarm intussen de oven op 175 graden
- Verdeel het deeg in twee porties
- Rol beide porties apart uit tot een rol van ongeveer 3-4 cm doorsnee
- Snijd hier koekjes van van ongeveer 1 cm dik
- Leg de koekjes op de bakplaat met bakpapier of siliconenmatje en bak in ongeveer 20-25 minuten gaar
- Laat de koekjes afkoelen... eet smakelijk!