De zoete specialiteit van Utrecht zijn Utrechtse theerandjes. Het zijn heerlijke koekjes gemaakt met gekonfijte sinaasappel en speculaaskruiden.
Omdat gekonfijte sinaasappel best lastig te verkrijgen is, besloot ik deze zelf te maken. Het kost wel even wat tijd, want voor het konfijten heb je ongeveer 30-60 minuten nodig maar dat is het uiteindelijk wel meer dan waard als je het mij vraagt.
Het recept wat ik gebruikt heb is van Rudolph van 24kitchen. Ik was zo enthousiast over dit recept dat ik besloot er niet verder aan te sleutelen, maar deze gewoon met jullie te delen.
Aantal: ongeveer 12 koekjes
Bereidingstijd: 30-60 minuten konfijten + 15 minuten + 1-2 uur rusten + 15 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
370 gram bloem
190 gram honing
100 gram kristalsuiker
1 eetlepel speculaaskruiden
1 ei
1 theelepel bakpoeder
zout
gekonfijte sinaasappel:
schil van 2 sinaasappels
150 ml water
150 ml kristalsuiker
ei-room mengsel:
1 eidooier
beetje room
glazuur:
1 eetlepel poedersuiker
klein beetje water
Keukenbenodigdheden:
2 steelpannetjes
bakplaat bekleed met bakpapier
extra stukje bakpapier
mengkom
En zo maak je het:
- Bereid eerst de gekonfijte sinaasappel: schil twee sinaasappels met een dunschiller en snijd deze schillen in dunne reepjes
- Doe de schillen in een steelpan en voeg wat water toe
- Breng dit aan de kook en giet vervolgens weer af
- Herhaal dit nog twee keer
- Daarna doe je wederom de sinaasappelschillen in de steelpan en voeg je 150 ml water en 150 gram kristalsuiker toe
- Breng dit aan de kook en laat gedurende 30-60 minuten zachtjes koken totdat de suiker stropig is geworden en de sinaasappelschillen een beetje doorzichtig
- Leg de sinaasappelschillen op een stukje bakpapier en spreid een beetje uit
- Laat de schillen afkoelen en snijd zo nodig in stukjes
- Vervolgens gaan we het deeg maken: breng de honing en kristalsuiker in een steelpannetje aan de kook
- Meng bloem, speculaaskruiden, bakpoeder en zout met elkaar
- Voeg het honing-suikermengsel toe en daarna het ei en de gekonfijte sinaasappelschillen
- Kneed tot een mooi glad deeg is ontstaan
- Laat dit afgedekt rusten gedurende 1 tot 2 uur in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik (probeer de lap zo vierkant mogelijk te maken)
- Leg het deeg op de bakplaat bekleed met bakpapier
- Meng de eidooier met wat room en bestrijk het deeg hiermee
- Bak in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar
- Haal de koek uit de oven en laat afkoelen
- Meng poedersuiker met wat water en bestrijk hiermee de koek
- Snijd in de koek in stukken
- Eet smakelijk!