In vrijwel alle recepten die ik kon vinden op internet wordt ei gebruikt bij het maken van Utrechtse spritsen. Volgens de verpakking van een doosje originele spritsen die ik kocht tijdens een dagje sightseeing in Utrecht, zit er echter helemaal geen ei in. Hoog tijd om daarom zelf maar eens wat te gaan experimenteren in de keuken.
Het is resultaat is een lekker brosse sprits. Ik heb ze nu enkele dagen geleden gemaakt en in een plastic bakje gedaan en ze zijn nog steeds heerlijk knapperig en bros. Echt genieten!
Mocht het deeg wat te dik zijn om het op de bakplaat te spuiten dan kun je het met een heel klein beetje water verdunnen.
De spritsen kun je het beste snijden wanneer ze nog warm zijn. Ze zijn dan nog niet zo krokant waardoor je ze eenvoudig kunt snijden zonder dat je het deeg breekt.
Aantal stuks: 20-25 stuks
Bereidingstijd: 20 minuten + 15 minuten bakken
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
250 gram bloem
200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
100 gram kristalsuiker
snuifje zout
Keukenbenodigdheden:
mengkom
handmixer
slagroomspuit met groot spuitmondje
bakplaat bekleed met bakpapier of siliconenmatje
oven
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Klop de suiker met de roomboter en wat zout in de kom luchtig met behulp van de handmixer
- Voeg vervolgens de bloem beetje bij beetje toe (ik vind het zelf het handigst om dit gewoon met de hand te kneden)
- Wanneer je een mooi egaal deeg hebt doe je deze in een slagroomspuit
- Spuit het deeg zigzag op de bakplaat
- Bak in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin
- Even laten afkoelen...
- Eet smakelijk!