Met dit recept voor groentengratin met krokante korst maak je meteen heel wat restjes op, doordat melk(producten), brood en groenten gecombineerd worden. Dit is de top 3 van meest verspilde producten in Nederland. Zonde, want je kunt er zoveel mee!
Ik heb groenten gebruikt die ik nog op voorraad had, maar daarmee kun je natuurlijk volop variƫren. Het gaat er tenslotte om dat we voorkomen dat we groenten weg moeten gooien. Heb je geen rode paprika om deze gratin in te serveren, dan kan dat natuurlijk ook prima in een ovenschaal. Daar wordt hij zeker niet minder lekker van.
Van (oud) brood heb ik eerst zelf paneermeel gemaakt. Hoe je dat doet, lees je hier.
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 10 minuten + 40 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
200 ml slagroom
200 ml melk
2 eieren
2 rode paprika's
1/2 courgette
1 ui
8 cherrytomaatjes
4 eetlepels paneermeel van oud brood of kant-en-klare paneermeel
4 eetlepels geraspte kaas naar keuze
versgemalen peper
nootmuskaat
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd van de paprika de bovenkant af en ontdoe deze van de zaadlijsten
- Snijd courgette in blokjes, de ui in ringen en halveer de cherrytomaatjes
- Meng slagroom, melk en eieren in een kom en breng op smaak met peper en nootmuskaat
- Doe de groenten erbij en schep goed om
- Vul vervolgens de paprika's met het groentenmengsel en schenk overige vloeistof in de paprika tot deze bijna volledig gevuld is
- Zet in de oven gedurende 20 minuten
- Meng paneermeel en geraspte kaas met elkaar
- Haal na 20 minuten de paprika's uit de oven en bedek deze met het kaas-paneermeelmengsel
- Bak nog 15-20 minuten tot je een mooie krokante korst hebt en de gratin gaar is
- Eet smakelijk!