Dikke jennensoep is een goedgevulde maaltijdsoep. De oorspronkelijke dikke jennensoep werd gemaakt van de bonen uit doorgeschoten snijbonen, oftewel dikke jennen. In de Gelderse regio liet men bonen hiervoor speciaal langer hangen.

Tegenwoordig wordt hij meestal gemaakt van gedroogde witte bonen. Deze laat je eerst weken. Kijk op de verpakking van de gedroogde bonen hoe lang deze moeten weken, dat kan nogal eens verschillen. In mijn geval moesten de bonen minimaal 8 uur geweekt worden. Ik heb ze de avond van te voren in het water gezegd en de dag er na verwerkt in de soep.

De soep is het lekkerst wanneer je hem nog een dag laat staan, zodat de smaken er goed intrekken. Hij is ook heel geschikt om in porties in te vriezen, zodat je altijd een gezonde maaltijd voor handen hebt. 


Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 8 uur weken + 2 uur

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 liter groentebouillon
150 gram soepvlees
1 kleine rookworst
100 gram rijst
250 gram gedroogde witte bonen
1 prei
1 handje bladselderij
1 blaadje laurier
verse peterselie
zwarte peper

Keukenbenodigdheden:
soeppan

En zo maak je het:

  • Laat de bonen weken volgens de gebruiksaanwijzing
  • Breng 1 liter groentebouillon aan de kook en voeg hier het soepvlees, de bonen en het laurierblaadje aan toe
  • Laat gedurende 1,5 uur pruttelen op laag vuur
  • Snijd de prei in ringen voor deze toe
  • Snijd de bladselderij fijn en voeg deze toe, evenals de rijst
  • Breng de soep weer aan de kook en laat 20 minuten koken
  • Voeg dan de rookworst toe en laat nog 5-10 minuten meekoken
  • Haal het laurierblaadje en de rookworst uit de pan en snijd de rookworst in stukjes
  • Doe de rookworst terug in de soep
  • Breng de soep op smaak met versgemalen peper en verse peterselie
  • Schep de soep in diepe borden en garneer eventueel met nog wat extra verse peterselie
  • Eet smakelijk!