Bolognesesaus is ideaal om in een grote hoeveelheid te maken. Het kost namelijk wel even wat tijd om te maken (en dan is dit nog een snelle variant!), maar wat over is vries je gemakkelijk in in porties. Heb je een keer geen zin of weinig tijd om te koken, dan heb je alsnog snel wat lekkers op tafel staan.

Het meest bekende gerecht met bolognesesaus is toch wel de spaghetti bolognese. Maar wist je dat er nog veel meer mee kunt doen? Zo maakte ik er bijvoorbeeld gehaktbroodjes van!

Je kunt aan dit gerecht ook nog 100 gram spekblokjes toevoegen. Let dan wel op met zout toevoegen, want spekblokjes zijn van zichzelf al erg zout.

Aantal porties: 8-10
Bereidingstijd: 60 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
700 gram rundergehakt
1,5 blikje tomatenblokjes
400 ml gezeefde tomaten
2 blikjes tomatenpuree
flinke scheut rode wijn (optioneel)
1 eetlepel olie
1 flinke ui
1 flinke wortel
2 stengels bleekselderij
3 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
3 eetlepels oregano
verse basilicum
versgemalen zwarte peper
zout

Keukenbenodigdheden:
braadpan of hapjespan met deksel

En zo maak je het:

  • Verhit de olie in een braadpan of hapjes pan en bak hierin het gehakt rul
  • Snijd intussen de ui, wortel en bleekselderij in kleine blokjes (verwijder van de bleekselderij eerst de 'draden' door deze er met een mesje vanaf te trekken. Dat gaat het makkelijkst als je ze er in een keer van boven naar beneden vanaf trekt)
  • Giet het gehakt af (er komt namelijk altijd veel vocht vrij uit gehakt)
  • Verhit wederom een beetje olie in de pan en fruit hierin de ui aan tot hij een beetje glazig wordt
  • Pers de teentjes knoflook uit en voeg deze toe, evenals de wortel en bleekselderij en laat zo'n 10 minuten bakken op laag vuur
  • Voeg daarna het gehakt weer toe en ook de tomatenblokjes, gezeefde tomaten en tomatenpuree. Als je alles goed gemengd heb voeg je ook het laurierblaadje toe
  • Laat het geheel ongeveer een half uur pruttelen met de deksel op de pan
  • Verwijder het laurierblaadje en voeg de rode wijn toe (hoeveelheid naar smaak toevoegen, het handigst is om steeds een eetlepel toe te voegen tot hij naar je smaak is!)
  • Breng op smaak met peper en zout en laat het geheel nog ongeveer 10 minuten pruttelen zonder deksel
  • Voeg tenslotte nog wat verse basilicum toe
  • Eet smakelijk!