De Brabantse eierkoek kent iedereen wel denk ik. Die grote gele luchtige, ietwat droge schijven die door mevrouw Bakker zo ontzettend populair geworden zijn. Ik eet ze eigenlijk zelden. De verpakking waar ze in verkocht worden vind ik altijd zo groot, dat tegen de tijd dat ik halverwege ben ik er al geen trek meer in heb. Uiteindelijk belanden ze in de kast en komen ze er pas weer uit wanneer ze compleet uitgedroogd zijn.

Ik vind ze wel lekker hoor, zo op zijn tijd, maar het allerliefst eet ze ik vers, nog een klein beetje warm als ze net uit de oven komen... Als je denkt dat ze moeilijk te maken zijn dan heb je het helemaal mis. Ik denk dat als je ze eenmaal een keer zelf gemaakt hebt, je voortaan ook met een boog om de eierkoeken in de winkel heen loopt...


Aantal porties: 8-10 stuks
Bereidingstijd: 10 minuten + 15 minuten oventijd

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
2 eieren
100 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
rasp van 1/4 citroen

Keukenbenodigdheden:
handmixer
grote kom
oven
bakplaat bekleed met siliconenmatje of bakpapier

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in een kom en meng deze met de handmixer op de hoogste stand tot een gladde, luchtige massa
  • Spatel het zelfrijzend bakmeel en de citroenrasp met de hand voorzichtig door het ei-suikermengsel
  • Maak hoopjes op de bakplaat (ik gebruik per eierkoek 2 eetlepels en bak er 4 per keer af, het mengsel zal namelijk nog vrij veel uitlopen tijdens het bakken)
  • Bak de koeken in ongeveer 15 minuten gaar en licht bruin
  • Even laten afkoelen... eet smakelijk!