Ik weet niet of ik de enige ben, maar wanneer ik 's nachts wakker lig dan komt het weleens voor dat me zomaar ineens iets te binnen schiet waarvan ik denk: dat moet ik een keer uitproberen! Deze broodjes zijn daar een perfect voorbeeld van.
Ik had nog een pak broodmix staan, maar het juiste idee kwam maar niet. Totdat ik dus een keer midden in de nacht dacht: JA! Ik ga broodjes vullen met appel en rozijnen. Een soort van goed excuus voor een appelflap zeg maar. Ik zeg experiment geslaagd!
Aantal broodjes: 12
Bereidingstijd: 15 minuten + 40 minuten rijzen + 20 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram mix voor witbrood
300 ml halfvolle melk
25 gram boter
2 zakjes vanillesuiker
1 appel
2 eetlepels rozijnen
1 eetlepel water
kaneel
zout
Keukenbenodigdheden:
handmixer met deeghaken (optioneel)
steelpan 2x
zeef
oven
bakplaat met een siliconenmatje of bakpapier
En zo maak je het:
- Verwarm de boter in een steelpan en voeg vervolgens de melk hier aan toe, verwarm tot het lauwwarm aanvoelt (dit kun je het beste met je vinger controleren)
- Wanneer de melk lauwwarm is doe dan de broodmix in een kom en voeg het melk-boter mengsel hier aan toe
- Voeg vanillesuiker toe en een snufje zout en kneed met de handmixer tot een soepel deeg (het laatste stuk zul je nog even met de hand moeten kneden, maar wanneer je geen handmixer hebt kun je het ook helemaal met de hand kneden)
- Maak een bal van het deeg, leg deze terug in de kom en dek af met aluminiumfolie
- Laat het deeg 10-15 minuten rijzen bij kamertemperatuur
- Intussen snijd je de appel in kleine blokjes
- Doe de appel en rozijnen in een steelpan en voeg 1 eetlepel water toe
- Verwarm dit tot de appel zacht geworden is en voeg dan kaneel naar smaak toe
- Laat vervolgens goed uitlekken in een zeef
- Maak van het deeg twaalf bolletjes van gelijke grootte
- Maak met je vingers in het bolletje een gat en vul deze met het appel-rozijnenmengsel (dit kun je het beste met een theelepel doen, zodat niet je handen onder het mengsel zitten en je broodjes daardoor 'vies' worden aan de buitenkant)
- Vouw het deeg goed om de vulling heen en rol het broodje nog een paar keer door je handen zodat het deeg goed 'dicht geplakt' zit
- Eventueel kun je met een beetje water het deeg wat nat maken zodat het nog beter plakt, maar let op dat je de broodjes niet tè nat maakt
- Doe dit bij alle twaalf de bolletjes en leg deze vervolgens op de bakplaat
- Zorg dat er tussen alle broodjes wat ruimte over blijft, omdat deze nog zullen rijzen
- Dek de broodjes af met een schone theedoek en laat nogmaals 30 minuten rijzen
- Verwarm intussen de oven voor op 180 graden
- Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 15-20 minuten (de broodjes zijn gaar wanneer ze hol klinken als je er op klopt)
- Laat de broodjes een beetje afkoelen en dan...
- Eet smakelijk!