Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om linzendriehoekjes te maken, maar had ik ingrediënten in huis gehaald om linzenballetjes te maken. Ik had een collega beloofd om wat lekkers te maken voor tijdens een overleg. Ik wilde eens wat anders dan anders en ik wilde sowieso graag een vegetarisch snackje maken. Linzenballetjes leek me daarom een leuk gerechtje.

Maar ineens zag ik in de supermarkt filodeeg liggen en bedacht ik me dat het ook wel heel lekker moest zijn om een linzenvulling te maken voor in dat filodeeg en daar driehoekjes van te vouwen. Zo gezegd zo gedaan. En ik moet eerlijk zeggen, ze zijn bijzonder geslaagd geworden!

Voor de vulling gebruik ik granaatappelsiroop en paprikapuree. Deze zijn verkrijgbaar in de Turkse supermarkt. In de reguliere supermarkt heb ik ze nog nooit gezien. Ik gebruik graag het merk Öncü. Van de paprikapuree is een milde en pittige variant verkrijgbaar. Ik ben nu eenmaal fan van pittig, dus ik heb zelf altijd de pittige variant in huis. Overigens zijn deze snacks helemaal niet pittig hoor, er zit nog zoveel meer in dat de pittigheid behoorlijk afgezwakt wordt.

Mocht je denken en wat doe ik dan met de rest van het flesje/potje? Maak dan eens deze Turkse bulgursalade. Dat is ook een gegarandeerd succes!

Het recept voor de Turkse linzendriehoekjes is voor 60 stuks. Misschien denk je dat is wel heel veel, dan kun je natuurlijk het recept halveren. Maar persoonlijk maak ik graag wat extra voor in de vriezer. Als ik dan toch aan het vouwen ben maakt het niet zoveel uit of ik er nog 30 of 60 maaik.


Aantal stuks: 60
Bereidingstijd: 45 minuten + 20 minuten oventijd per ronde (ik heb een grote oven waar ik er 60 in kwijt kan, maar ik verwacht dat je in een 'gewone' oven ongeveer in drie keer zult moeten bakken, in dat geval is het dus 60 minuten)

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
250 gram rode linzen (gedroogd)
1 liter water + 250 ml water
100 gram bulgur
2 pakken filodeeg
1 rode ui
2 teentjes knoflook
140 gram tomatenpuree
5 eetlepels granaatappelsiroop (ik gebruik het merk Öncü)
5 eetlepels pittige paprikapuree (ik gebruik het merk Öncü)
1 eetlepel zonnebloemolie
peper en zout naar smaak

Keukenbenodigdheden:
oven
kwastje

En zo maak je het:

  • VULLING:
  • Breng 1 liter water aan de kook en kook de linzen in 10 minuten gaar
  • Giet overtollig water af
  • Roer/prak de linzen goed (door), zodat er een soort pasta ontstaat
  • Breng 250 ml water aan de kook en kook de bulgur volgens gebruiksaanwijzing gaar
  • Doe de bulgur bij de linzen en meng goed met elkaar
  • Snipper de rode ui
  • Verwarm de olie in een koekenpan en voeg hier de gesnipperde ui aan toe
  • Pers de knoflook boven de koekenpan uit en fruit even mee
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee
  • Voeg het ui-knoflook-tomaten mengsel toe aan de linzen/bulgur
  • Doe ook de granaatappelsiroop en paprikapuree er bij
  • Meng het geheel goed met elkaar en breng op smaak met peper en zout
  • Laat volledig afkoelen
  • DRIEKHOEKJES:
  • Haal het filodeeg uit de verpakking en snijd in drie gelijke stukken
  • Leg de stukken die je niet gebruikt onder een natte theedoek om uitdroging te voorkomen
  • Pak een reep filodeeg en leg onder in de hoek wat van de linzenvulling
  • Vouw vervolgens het filodeeg volgens onderstaande methode:

  • Besmeer het overgebleven randje met wat olie en plak het driehoekje dicht
  • Leg de driehoekjes op een bakplaat en bestrijk met olie
  • Bak in een voorverwarmde oven voor op 180 graden in 20 minuten
  • Een beetje laten afkoelen.... eet smakelijk!