Ik hou van kaasbroodjes! En dan het liefst met een romige kaasragout in plaats van een stukje kaas er in wat je laat smelten. Want als die weer afgekoeld zijn, heb je weer een blok kaas. Bij kaasragout heb je, ook wanneer ze koud zijn, nog een lekkere zachte structuur. Jup ik hou er van.
Tot nu toe maakte ik eigenlijk altijd alleen een standaard kaasbroodje zonder toevoegingen. Maar de laatste keer dat ik ze maakte bedacht ik me ineens dat ze met een beetje mosterd vast ook heel lekker moesten zijn. Maar een chili-cheese broodje klinkt ook wel heel lekker... en ham-kaas, zou dat ook niet lekker zijn?
Uiteindelijk besloot ik ze gewoon alle drie te maken. Want je weet het pas als het uitprobeert. Experiment geslaagd!
Ik hou zelf niet van ham, dus die heb ik niet geproefd maar ze zijn door meerdere proefpersonen goedgekeurd dus ik vertrouw op hen. De chili-cheese variant is echt mijn favoriet. Maar volgens mij vind ik alles lekker als het met chili en cheese te maken heeft. Uiteraard kun je ook gewoon die extra toevoegingen weglaten en voor een heerlijk basic kaasbroodje gaan. Ook super lekker, dat garandeer ik je!
Ik gebruik meestal jong belegen kaas, maar een jonge kaas of belegen kaas kan ook prima. Het is maar net waar je van houdt. Jonge kaas is heel miild van smaak, terwijl belegen kaas wat intenser van smaak is.
Ik heb eerst de basis ragout gemaakt en deze verdeeld in drie porties. Vervolgens heb ik hieraan de specifieke ingrediënten voor iedere versie toegevoegd. Zo hoef je niet drie keer aan de slag met het recept. Lekker efficiënt dus. Voorlopig hebben wij in ieder geval lekker weer wat kaasbroodjes in op voorraad. Ik maak namelijk vaak extra veel en vries een deel in. Zo heb je altijd wat lekkers te snacken bij de hand.
Porties: 24 stuks
Bereidingstijd:
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
Basis ragout:
40 gram roomboter
40 gram bloem
400 ml groentebouillon
300 gram geraspte jong belegen kaas (200 gram kaas in de ragout, 100 gram garnering)
2 rollen bladerdeeg (losse plakjes kan ook, maar ik vind een rol prettiger werken)
1 ei
Extra (voor 8 stuks):
Kaas-mosterd broodje:
1/2 theelepel mosterd
Ham-kaas broodje:
1-2 plakjes schouderham, in kleine stukjes gesneden
Chili-cheese broodje:
1/4 tot 1/2 rode peper, zo fijn mogelijk gesneden
of 1/4 tot 1/2 theelepel sambal
Keukenbenodigdheden:
steelpan of kookpan
garde
schaaltje (per variant die je maakt één schaaltje)
schaaltje (om ei in los te kloppen)
kwastje
bakplaat bekleed met bakpapier of een siliconenmatje
oven
En zo maak je het:
- Je begint met het maken van de basisragout
- Verwarm de roomboter in een pan en voeg wanneer deze volledig gesmolten is de bloem toe
- Roer de bloem met een garde door de boter en laat deze op middelhoog vuur ongeveer 3 minuten verwarmen, zodat de bloem gaart
- Voeg een beetje groentebouillon toe en roer met de garde tot deze volledig is opgenomen
- Ga zo door tot je alle groentebouillon gebruikt hebt
- Voeg vervolgens 200 gram kaas toe en roer deze goed door de ragout
- Laat enkele minuten indikken tot een smeuïge massa
- Verdeel de kaasragout over de schaaltjes en voeg per schaaltje het benodigde extra ingrediënt toe (even mengen met de ragout)
- Laat de ragout grotendeels afkoelen (zet eventueel op het laatst in de koelkast, zo wordt het een stevige massa die later goed te verwerken is)
- Wanneer de kaasragout vrijwel helemaal afgekoeld is, kun je de oven alvast aanzetten om voor te verwarmen (175 graden)
- Leg de rol bladerdeeg op je werkblad en snijd deze in twaalf gelijke stukken (ik verdeel de rol over de lengte in drie stukken en verdeel die stukken vervolgens in 4 kleinere stukjes
- Verdeel je ragout in gelijke porties
- Doe op ieder stukje bladerdeeg een portie ragout en vouw deze vervolgens dubbel
- Duw met een vorkje de randjes dicht en maak er eventueel een paar inkepingen in (ik maak altijd verschillende inkepingen zodat ik naderhand nog weet welk broodje welke variant ragout bevat, bijvoorbeeld 3 sneetjes, 4 sneetjes en schuine sneetjes)
- Klop het ei los in een schaaltje en smeer de bovenkant van de broodjes in met ei
- Strooi er daarna nog wat kaas over
- Leg de kaasbroodjes op een bakplaat (met bakpapier of siliconenmatje) en bak ze in ongeveer 15-20 goudbruin en gaar
- Even afkoelen, want ze zijn heet!
- Eet smakelijk!