Sponsored - Enkele weken geleden mocht ik een Hellofresh box uitproberen. Dit was de eerste keer dat ik kennismaakte met een maaltijdbox. Ik besloot de box met andere ogen te bekijken dan in de meeste reviews. Er zijn namelijk al heel veel reviews waarin bestelgemak, levering en service worden besproken.

Maar wat ik nou echt interessant vind is de vraag of deze maaltijden nou wel echt een praktisch en gezond alternatief zijn? Hoe zit het met smaak, bereiding en wat is de voedingswaarde van de maaltijden? Voldoen deze wel aan de Richtlijnen Goede Voeding zoals wij die in Nederland kennen?

Samenstelling box
Laat ik beginnen bij iets wat ik als zeer positief ervaren heb. Ik liet bewust een box voor drie dagen bezorgen waarbij ik zelf geen keuze maakte in gerechten, maar de standaard geselecteerde gerechten nam. Dit was een gerecht met vlees, een gerecht met vis (schaaldieren) en een vegetarisch gerecht. Ik vind het erg positief dat Hellofresh er voor kiest om de consument hierin een gevarieerd menu aan te bieden en er niet zonder meer alleen vleesgerechten in doet. Dit past volledig binnen de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Zij adviseren namelijk een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon.

Mijn box bestond uit de volgende drie gerechten:
- andijviestamppot met spekjes, met rode ui, walnoten en geitenkaas
- orzo met pompoen, spinazie en grana padano
- linguine met garnalen en citroen

Hellofresh Andijviestamppot met spekjes

Smaak
Over de smaak kan ik kort zijn: een dikke voldoende. De gerechten waren stuk voor stuk erg smaakvol. Natuurlijk zullen er ook gerechten tussen zitten waar je wat minder van houdt. Doordat je zelf kan kiezen welke gerechten je wil maken, kun je hier echter goed in sturen. De recepten zijn van te voren al op internet te bekijken, dus je komt ook nooit voor een onplezierige verrassing te staan.

Bereiding
De receptkaart die je bij je gerecht geleverd krijgt is erg duidelijk en de stappen zijn goed te volgen. De stappen worden ondersteund met foto's. Daardoor is de box zelfs voor iemand die niet zo handig is in de keuken zeer geschikt. Je kunt bij de keuze van de gerechten ook rekening houden met de moeilijksheidsgraad. Heel handig als je alleen eenvoudige gerechten wil maken.

Alle ingrediënten worden meegeleverd, zo ook de kruiden en specerijen. Dat is erg handig wanneer je niet veel kruiden en specerijen op voorraad hebt. Je moet wel hier en daar wat basisingrediënten toevoegen zoals melk, olie, peper en zout. Je ontkomt er dus niet aan om toch wat boodschappen te doen. Maar aangezien je ook voor je andere dagelijkse boodschappen naar de supermarkt moet lijkt me dat niet zo'n probleem.

Al met al vind ik het een heel praktisch concept en dat maakt de box erg laagdrempelig. Ook wat betreft bereiding een dikke voldoende.

Voedingswaarde
Dit is het punt wat ik zowel het meest interessant als het meest opvallend vond. Ik heb de maaltijden beoordeeld op energie (kcal per portie), de hoeveelheid verzadigd vet, de hoeveelheid zout en de hoeveelheid groenten. Ik ben hierbij uitgegaan van de Richtlijnen Schijf van Vijf (2018) en Richtlijnen voedselkeuze (2011) van het Voedingscentrum welke gebaseerd zijn op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Energie (kcal)
Volgens de richtlijnen mag een volledige warme maaltijd maximaal 550 tot 950 kcal bevatten. Neem je naast het hoofdgerecht ook nog een voor- en/of nagerecht dan wordt geadviseerd de hoofdmaaltijd niet meer dan 400-700 kcal te laten bevatten.

Alledrie de maaltijden vallen binnen de richtlijn voor de volledige warme maaltijd. Ze bevatten wel allemaal meer dan 700 kcal waardoor ze minder geschikt zijn in een twee- of driegangen menu. De andijviestamppot bevat met 867 kcal de meeste energie. De linguine gaat met 706 kcal maar net over de 700 kcal. De orzo zit er tussenin met 721 kcal.

Verzadigd vet
De richtlijn voor de hoeveelheid verzadigd vet in een warme maaltijd is maximaal 13 energieprocent. Alle gerechten zitten hier boven. Ook hier scoort de andijviestamppot weer het hoogst met 27 energieprocent. Dat is ruim het dubbele van wat aanbevolen wordt. De stamppot wordt gevolgd door de orzo met bijna 19 energieprocent en de linguine met 14 energieprocent.

Natrium
Een warme maaltijd bevat bij voorkeur maximaal 2 gram zout. Deze keer is het de orzo die bovenaan staat met 2,3 gram zout, op de voet gevolgd met andijviestamppot met 2,2 gram zout. De linguine zit ruim onder de maximaal aanbevolen hoeveelheid met 0,7 gram zout.

Groenten
Voor groenten wordt geadviseerd om de maaltijd minimaal 150 gram te laten bevatten. De geteste maaltijden bevatten allemaal voldoende groenten.

Hellofresh Orzo met spinazie en pompoen Hellofresh linguine met garnalen en citroen

Nuancering
Strict gezien voldoet geen enkele van de maaltijden aan de Richtlijnen Schijf van Vijf (2018) en Richtlijnen voedselkeuze (2011). Maar ik vind het wel belangrijk hierbij een kanttekening te plaatsen. Het gaat er namelijk niet zozeer om wat je in één maaltijd eet, maar wat je gemiddeld op een dag eet.

Als voorbeeld neem ik verzadigd vet. De maaltijden scoren allen te hoog, maar dat wil nog niet persé zeggen dat je gedurende de hele dag teveel verzadigd vet binnen krijgt. Is je inname verder op de dag erg laag, dan is het nog steeds mogelijk dat je uiteindelijk toch niet teveel binnen krijgt.

Anderzijds geldt ook dat de norm van minimaal 150 gram groenten wel gehaald wordt, maar om de aanbevolen 250 gram per dag te halen zul je dus gedurende de dag wel nog minimaal een moment meer moeten hebben waarop je groenten eet.

Maar wat bovenal denk ik belangrijk is, is het te vergelijken met wat je nu eet. Want iedere stap in de goede richting is er eentje. En eet je nu bijvoorbeeld vaak een vette hap of ongezonde afhaalmaaltijd dan kun je hiermee toch al gezondheidswinst behalen. Ook word je door zelf te koken bewuster van wat je eet en dat kan een positieve invloed hebben op wat je de rest van de dag eet.

Conclusie
De maaltijden zijn zeer smaakvol en de bereiding is duidelijk beschreven en goed uitvoerbaar. Qua voedingswaarde is er nog wel winst te behalen. De gerechten bevatten relatief veel verzadigd vet en zout. Desondanks denk ik dat Hellofresh een goed startpunt of een mooie aanvulling kan zijn om in ieder geval gevarieerder en bewuster te gaan eten. Wanneer je zelf kookt, ben je je vaak bewuster van wat je eet en dat kan een positieve invloed hebben op wat je gedurende de rest van de dag eet. En ieder stapje in de goede richting is er één.


Uiteraard zijn er naast Hellofresh nog vele andere boxen, zoals de Marley Spoon maaltijdbox. Hier vind je ervaringen over deze box. Uiteraard zijn er ook nog andere boxen. Via deze vergelijker bekijk je ze allemaal.