De Kerstmarkt in Keulen, daar kijk ik nou echt ieder jaar naar uit! Hij staat bekend als één van de grootste en mooiste kerstmarkten van Duitsland en daar is niks aan gelogen. Wat mij betreft is het echt DE kerstmarkt van Duitsland. We hebben er meerdere bezocht inmiddels, maar er is er geen één die hier aan kan tippen. Diverse pleinen zijn omgetoverd tot sfeervolle kerstmarkten. Ik weet niet hoe ze het doen maar de sfeer zoals je die daar treft, daar kunnen ze in Nederland nog een puntje aan zuigen.

Eigenlijk gaan we vooral voor de glühwein en het eten, maar natuurlijk is er nog veel meer te zien op zo'n kerstmarkt. Er worden vooral veel handgemaakte artikelen verkocht, van zeepjes tot sjaals tot kerstversiering. Eigenlijk ieder cliché wordt wel aangetikt. Maar dat geeft niet, dat maakt het alleen maar leuk. Ik hou er van.

Dit jaar waren we pas rond 19.00u in Keulen. Daardoor was het dit jaar wel een beetje een race tegen de klok en dat is jammer. Volgend jaar trekken we er weer een paar uur extra voor uit. Je kunt je namelijk echt wel een middag en avond vermaken. Er zijn een aantal markten waar we ieder jaar naar toe gaan. Dat zijn de Heumarkt, Neumarkt, Altermarkt, Rudolphplatz en Domplatz. Ze liggen niet zo ver van elkaar, dus het is prima te lopen (mits je goed ter been bent uiteraard).

Neumarkt
We begonnen dit jaar op de Neumarkt, waar ieder jaar de Markt der Engel (Engelenmarkt) plaatsvindt. We besloten even wat te eten te halen voor mijn vriend, want zijn buik was inmiddels behoorlijk aan het rommelen. Een broodje steak ging er prima in. De sterren hingen zoals gewoonlijk weer in de bomen. Erg leuk, dat iedere markt zijn eigen eye catcher heeft.

 

Rudolphplatz
De volgende markt die we bezochten was die op de Rudolphplatz. Deze ligt net buiten het centrum. Het is een vrij kleine, maar wel heel gezellige markt. Dit jaar was hij iets uitgebreider met wat foodstrucks aan de rand van de markt. Deze markt heeft een sprookjesthema, wat voor een gezellig sfeertje zorgt.

Op de Rudolphplatz krijg je glühwein in een leuk laarsje, dus besloten we dat het tijd was voor het eerste drankje. De mokken gingen ook dit jaar weer mee naar huis. We hebben al een flinke verzameling inmiddels.In eerste instantie was ik het kraampje met knobibrot voorbij gelopen. Ik dacht ik zal toch eens wat anders kiezen dit jaar. Maar na de glühwein besloot ik dat het toch wel goed was om eerst even wat te eten. En I loooove knobibrot, dus ik ben gezwicht! Vorig jaar had ik er eentje met ajvar en garnalen. Deze keer nam ik knobibrot met knoflooksaus, tomaat, mozzarella, rucola en balsamico. Lekker lekker! Mijn vriend nam er eentje met kaas en ham.

Domplatz
Vervolgens zijn we naar de Domplatz gelopen. Dat blijft toch wel mijn favoriete kerstmarkt. Ieder jaar sta ik weer vol bewondering de Kölner Dom te aanschouwen. Wat een prachtig bouwwerk is dat. Immens groot en statisch, echt geweldig. Ik zou er uren naar kunnen kijken.
De ontelbaar veel lichtjes die zijn aangebracht op het plein brengen zoveel sfeer op deze markt. Echt genieten is dat.Vorig jaar was ik de kraam met houtgerookte zalm voorbij gelopen, maar dit jaar kon ik hem niet weerstaan. Ik heb gesmuld van dit broodje zalm.
Op de Domplatz drinken we ook altijd een beker glühwein. En ja zeker, ook die gingen mee naar huis!

Alter markt en Heumarkt
Via de Alter markt zijn we teruggelopen naar de Heumarkt, waar we onze auto in de parkeergarage geparkeerd hadden. Op de Heumarkt kun je ieder jaar de schaatsen voor de dag halen voor een rondje op een grote kunstijsbaan. Die sla ik uit voorzorg maar over!Op de Alter markt staat een mini reuzenrad. De Charles Dickenssfeer maakt deze markten erg gemoedelijk en de vele kraampjes met typische kerstspulletjes doen daar nog een schepje bovenop.Het was dit jaar kort maar krachtig. En ik verheug me nu alweer op volgend jaar!!