Anijskrollen zijn een typisch Brabantse lekkernij uit de omgeving van Veghel. Wat een mazzel dat ik daar vandaan kom! Ik ben dus groot gebracht met ieder jaar anijskrollen in de decembermaand. En smullen dat dat altijd was! Een beetje boter er op met een speculaasje en het feest is compleet. En dat hoeft voor mij echt niet alleen in december.
Je hebt wel even wat tijd nodig voor dit recept, omdat je het deeg 2x60 minuten laat rijzen voor een mooi luchtig resultaat. De basis van deze krollen is de bakkersformule voor gistdeeg. Dat wil zeggen 100% bloem, 60% vocht, 1,4% droge gist en 2% zout. In dit geval dus 500 gram bloem, 300 ml vocht, 7 gram gist en 10 gram zout.
Aantal broodjes: 12
Bereidingstijd: 30 minuten + 120 minuten rijzen + 15 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram bloem
300 ml melk
50 gram roomboter ongezouten
40 - 50 gram suiker
7 gram droge gist (1 zakje)
15 gram anijszaad
10 gram zout
1 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel kardamompoeder
Keukenbenodigdheden:
oven
bakplaat bekleed met siliconenmatje of bakpapier
grote mengkom
steelpan
schone handdoek
En zo maak je het:
- Verwarm de melk tot lauwwarm samen met de gist in een steelpannetje
- Doe de overige ingrediënten in een grote kom en voeg de melk toe wanneer de gist volledig is opgelost
- Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg en kneed daarna nog 10 minuten door
- Maak van het deeg een bol en leg deze in de kom
- Dek af met een schone handdoek en laat 60 minuten rijzen
- Kneed het deeg na 60 minuten nogmaals goed door en maak er 12 bolletjes van
- Leg de bolletjes op een bakplaat en laat wederom afgedekt met een schone doek 60 minuten rijzen
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de broodjes in ongeveer 15-20 lichtbruin en gaar
- Even laten afkoelen, besmeren met boter en beleg met een speculaasje
- Eet smakelijk!