De eerste courgette die ik dit jaar geoogst heb is op mijn bordje beland als gegrilde courgette met rozemarijn en citroen. Ik kan dus wel zeggen dat het courgette seizoen weer is geopend!

Ik heb inmiddels al vijf courgettes kunnen oogsten (in drie dagen) en daar komen er morgen nog twee bij. Ik heb dit jaar extra veel planten gezet (10 in totaal: 5x gewone groene courgette en 5x bolcourgette).
Dat betekent veel en vaak courgettes eten en dan ook nog een heleboel uitdelen. Dat laatste doe ik graag. Stiekem hoop ik anderen daarmee te enthousiasmeren om ook een groentetuintje te beginnen. 

Ik eet courgettes het liefst als ze nog vrij klein zijn, omdat ze dan de meeste smaak bevatten. Hoe groter de courgette, hoe meer water deze bevat. Ik probeer ze daarom regelmatig te oogsten. Toch komt het weleens voor dat ik er toch eentje over het hoofd zie, met als gevolg een mega courgette. Deze gebruik ik dan eigenlijk altijd voor soep. De courgette in dit gerecht was nog lekker klein en compact en dus heel smaakvol.

Van een courgette wordt vaak gezegd dat hij niet zoveel smaak heeft en saai is. Daar ben ik het echt totaal niet mee eens. Courgettes zijn echt super veelzijdig. Van soep tot salade tot vervanger van pasta, eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken. Dit recept heb ik zelf gegeten als lunch, maar is ook heel geschikt als bijgerecht voor de warme maaltijd. En in plaats van in de grillpan, zoals ik gedaan heb, kun je ze ook op de barbecue bereiden.


Aantal porties: 2
Bereidingstijd: 10 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 courgette
1/2 citroen
2 takjes rozemarijn
wat geschaafde Parmezaanse kaas
een klein beetje olijfolie
een beetje zeezout

Keukenbenodigdheden:
grillpan

En zo maak je het:

  •  Verwarm de grillpan tot deze goed warm is
  • Snijd de courgette in vrij dikke plakken (van ongeveer 1/2-1 centimeter dik)
  • Bestrijk deze met wat olijfolie
  • Grill ze in de pan tot er een mooi grillstreepje ontstaan is
  • Draai ze om en voeg dan de rozemarijn toe (in zijn geheel)
  • Grill ook deze kant tot een mooi grillstreepje zichtbaar is
  • Snijd intussen de citroen in schijfjes en hou de uiteinden nog even apart
  • Haal de courgette en rozemarijn uit de pan en leg op een bord
  • Doe de schijfjes citroen in de grillpan en grill deze ook nog even kort aan beide zijden
  • Pers het sap van de uiteinden van de citroen uit over de courgette
  • Je kunt kiezen of je de rozemarijn in zijn geheel erbij serveert of ris wat blaadjes rozemarijn van de steel en snijdt deze fijn
  • Strooi deze over de courgette
  • Leg de plakken citroen er bij
  • Bestrooi met wat zeezout en de geschaafde Parmezaanse kaas
  • Eet smakelijk!


Courgette over? Maak dan eens één van onderstaande gerechten!

Romige courgettesoep met munt Aardappel courgette koekjes Geroosterde zomergroenten