Tjap tjoy van de Chinees? Echt niet meer, als je hem eenmaal zelf gemaakt hebt! Ik vind die van de Chinees altijd een wat vettige saus hebben (althans, bij de Chinees bij ons in het dorp) en dat vind ik niet zo lekker. Bovendien zijn de groenten nooit zo knapperig als ik zou willen. Daarom besloot ik hem dus gewoon lekker zelf maken. En het is ook nog eens helemaal niet moeilijk, bleek achteraf.
Persoonlijk hou ik van wat dikkere sauzen. Ik heb hem daarom op het laatst nog even gebonden met maizena. Dat doe je heel eenvoudig door wat maizena in een kommetje te doen en daar een klein beetje koud water bij te doen. Roer dit tot een wit (dun) papje. Voeg dit toe aan de saus en je zult zien dat het direct gaan binden. Roer het daarom snel goed door zodat alles saus dezelfde dikte krijgt. Nog niet dik genoeg, dan voeg je gewoon nog wat toe. Let wel op dat je het steeds in kleine hoeveelheden toevoegt want voor je het weet is de saus juist weer te dik geworden. Ik begin altijd met 1 Ć” 2 theelepels maizena en voeg dan steeds wat toe tot ik er blij mee ben.
Ik vind het altijd het handigst om eerst alle groenten te snijden, zodat alles klaar staat voor gebruik. Daarmee voorkom je dat de ene groente al een tijd in de pan ligt voordat je de volgende soort erbij kunt doen. Je moet het jezelf tenslotte niet moeilijker maken dan het is.
Ik koos voor een vegetarische tjap tjoy, omdat het bij ons altijd onderdeel is van de maaltijd. Meestal maak ik er bijvoorbeeld Indisch stoofvlees bij (dat recept komt binnenkort online!) en ik vind het onnodig om twee gerechten met vlees te maken. Liever maak ik er dan nog een extra groentegerecht bij. Of ik zorg dat er in de rijst nog wat extra groenten zitten en maak ik nasi goreng.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
1 courgette
1 rode paprika
1 groene paprika
150 gram champignons
1 ui
1 wortel
2 eetlepels olie
2 eetlepels oestersaus
2 eetlepels sojasaus
1/2 eetlepel gembersaus
200 ml kippenbouillon
beetje maizena
Keukenbenodigdheden:
wok
En zo maak je het:
- Snijd de rode en groene paprika en de courgette in repen. Wanneer de repen erg lang zijn kun je ze halveren
- Snijd de champignons in plakjes en de ui in halve ringen
- Snijd de wortel in dunne reepjes
- Verhit de olie in de wok en doe de ui en wortel in de pan en bak deze een minuut of twee aan
- Voeg daarna de paprika en courgette toe en bak dit nog een minuut of vijf mee
- Doe de champignons erbij, evenals de kippenbouillon, oestersaus, sojasaus en gembersaus
- Verwarm een paar minuten goed door tot de champignons mooi geslonken zijn, maar de groenten nog wel knapperig zijn
- Meng twee theelepels maizena met een beetje koud water in een kommetje en roer dit goed door tot het een gladde substantie is
- Voeg dit toe aan de tjap tjoy en verwarm mee zodat de saus bindt
- Vind je de saus nog te dun voeg dan op dezelfde wijze als hierboven nog wat extra maizena toe tot hij naar wens is
- Serveer de tjap tjoy bijvoorbeeld met nasi goreng
- Eet smakelijk!