Deze maiskoekjes maakte ik als onderdeel van een Mexicaans tapas buffet. Maar ook als borrelhapje of als lunch zijn ze een echte aanrader. Erg lekker met chilisaus of met verse guacemole.
Ik heb een beetje een Mexicaanse tint aan de koekjes gegeven, maar als je de komijn en koriander vervangt door bijvoorbeeld oregano en tijm zou je er ook een Italiaanse twist aan kunnen geven. Dat is het leuke van koken... een paar kleine dingetjes veranderen en je hebt meteen een heel ander smaakbeleving.
Eigenlijk zijn het geen koekjes, want ze worden niet zo hard en krokant als een echt koekje. Het doet meer denken aan rösti maar dan met groenten die niet geraspt worden. Misschien moet je ze gewoon maar eens proberen, dan weet je wat ik bedoel.
Aantal porties: 10 koekjes
Bereidingstijd: 30 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 blikje mais (300 gram)
1 bosui
1 geroosterde paprika
1 ei
6 eetlepels bloem
1/2 theelepel komijn
1/2 theelepel koriander
versgemalen zwarte peper
snufje zout
Keukenbenodigdheden:
mengkom
grote koekenpan
bakring van ongeveer 10 cm doorsnede (optioneel)
En zo maak je het:
- Laat de mais goed uitlekken
- Snijd de bosui in ringen en de geroosterde paprika in stukjes
- Klop een ei los in een mengkom en voeg hier de mais, bosui en geroosterde paprika aan toe en meng dit goed met elkaar
- Breng op smaak met komijn, koriander, zout en peper
- Voeg dan de bloem toe en meng nogmaals goed elkaar
- Verhit wat olie in een koekenpan op gemiddeld vuur en zet de bakring in de pan
- Vul de ring met een flinke eetlepel van het maismengsel en druk voorzichtig aan
- Laat de ring enkele seconden om het mengsel zitten, zodat de onderkant al wat stolt en het koekje niet meteen uit elkaar valt
- Vervolgens kun je de ring er voorzichtig afhalen. Druk eventueel met een lepel de randen wat naar beneden tijdens het omhoog schuiven van de ring
- Indien je geen bakring hebt, maak je kleine hoopjes in de pan die je voorzichtig wat aandrukt
- Je kunt 3-4 koekjes tegelijk in de pan bakken. Zorg er voor dat je niet teveel koekjes in eens bakt, want je hebt nog wat ruimte in de pan nodig om ze om te kunnen draaien
- Draai de koekjes na ongeveer vijf minuten om en laat de andere kant ook nog ongeveer vijf minuten bakken
- Lekker met chilisaus of guacemole
- Eet smakelijk!