Er gaat niks boven zelfgemaakte tomatensaus. Het lijkt misschien veel werk, maar dat is het zeker niet en het is echt de moeite waard! Je kunt ook heel goed meteen een grote hoeveelheid maken en wat je over hebt invriezen of wecken. Dat laatste ga ik me binnenkort eens aan wagen!
Ook het maken van aubergineballetjes lijkt misschien veel werk, maar het kost niet veel meer tijd dan zelf gehaktballetjes draaien. De meeste tijd zit in het wachten tot ze uit de oven komen, terwijl de keuken zich zal vullen met een heerlijke geur!
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram spaghetti
verse basilicum
Parmezaanse kaas
Aubergineballetjes:
1 aubergine
1 rode ui
4 zongedroogde tomaten
2 teentjes knoflook
1 ei
2 eetlepels Parmezaanse kaas
1 eetlepel olijfolie
8 eetlepels paneermeel
2 eetlepels Italiaanse kruiden
Tomatensaus:
2 tomaten
1 ui
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
2 blikjes tomatenpuree
6 zongedroogde tomaten
2 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels Italiaanse kruiden
snufje zwarte peper
Keukenbenodigdheden:
Koekenpan
Kookpan
Staafmixer
Oven
En zo maak je het:
- Begin met het maken van de aubergineballetjes. Zodra die in de oven staan, kun je de tomatensaus maken en de spaghetti koken
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Snijd de aubergine in stukjes en snipper de ui
- Verhit één eetlepel olijfolie in een koekenpan, voeg de ui toe en pers de knoflook hierboven uit. Fruit het geheel ongeveer 2 minuten
- Voeg de auberginestukjes toe en laat het nog zo'n 15 minuten op zacht vuur bakken, zodat de aubergine goed zacht wordt
- Doe het auberginemengsel in een kom en pureer het met een staafmixer
- Voeg de overige ingrediënten voor de aubergineballetjes toe en meng goed door elkaar
- Vorm ongeveer 12-16 balletjes en leg deze op een bakplaat
- Bak de aubergineballetjes in 2 x 15 minuten in de oven (na 15 minuten de balletjes omdraaien)
- Terwijl de balletjes in de oven staan gaan we aan de slag met de tomatensaus
- Snijd de tomaten in stukjes, snipper de ui en pers de knoflook uit
- Verwarm één eetlepel olijfolie in een kookpan en fruit hierin de ui en knoflook ongeveer 2 minuten
- Voeg daar het blikje tomatenstukjes en de blikjes tomatenpuree aan toe en laat zo'n 5 minuten zonder deksel op de pan zachtjes koken
- Voeg de in stukjes gesneden tomaten en de zongedroogde tomaten toe en laat ook nog zo'n 5 minuten meepruttelen
- Maak er met de staafmixer een gladde saus van en breng op smaak met de Italiaanse kruiden en een klein beetje zwarte peper
- Als je de saus nog te vloeibaar vindt, laat je het geheel wat langer doorkoken zodat er meer vocht verdampt
- Kook ondertussen ook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing
- Meng spaghetti met de tomatensaus en leg dit netjes op een bord
- Doe op ieder bord 3-4 aubergineballetjes en doe er wat verse basilicum bij
- Strooi er tenslotte nog wat geraspte Parmezaanse kaas naar smaak over
- Eet smakelijk!