Rigatoni is een buisvormige pasta. Het lijkt een beetje op penne, maar is wat groter en de buitenkant is vaak geribbeld. Bovendien is rigatoni aan de zijkanten recht afgesneden in tegenstelling tot penne, die schuin is afgesneden.
Rigatoni is afgeleid van het Italiaanse woord rigati, wat geribbeld betekent.

Ik gebruik zelf altijd een pasta die gemaakt is van durum tarwe. Dit is een tarwesoort met een grote en harde korrel. Pasta die van deze tarwesoort gemaakt wordt is extra stevig en plakt minder. Daarom vind ik hem ideaal.

Ook als je zelf pasta wil maken zou ik aanraden meel te gebruiken van durum tarwe. Het wordt ook wel grano duro genoemd.


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten


Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
150 gram rigatoni of andere pasta naar keuze
150 gram rundergehakt
50 gram spekblokjes
1 blik tomatenblokjes
100 gram sperziebonen
1/2 rode paprika
1 ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel zonnebloemolie
een beetje geraspte Parmezaanse kaas
verse peterselie
Italiaanse kruiden
versgemalen zwarte peper
zout

Keukenbenodigdheden:
hapjespan (of wok)

En zo maak je het:

  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar
  • Kook ondertussen de sperziebonen in ongeveer 8 minuten gaar
  • Snijd de ui fijn en pers de knoflook uit
  • Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook aan
  • Doe na ongeveer 2 minuten de spekblokjes bij de ui en de knoflook in de pan en bak deze tot ze mooi bruin en knapperig geworden zijn
  • Voeg daarna het gehakt toe en bak dit rul
  • Snijd ondertussen de paprika in blokjes en voeg deze toe aan het gehaktmengsel
  • Voeg daarna de tomatenblokjes toe en breng het zachtjes aan de kook
  • Laat de tomatensaus wat inkoken en voeg daarna de sperziebonen toe
  • Breng op smaak met verse peterselie, Italiaanse kruiden, peper en zout
  • Doe de pasta op een bord en schep hierover het gehaktmengsel
  • Maak het geheel af met wat geraspte Parmezaanse kaas
  • Eet smakelijk!