Dit prachtige vegetarische pompoentaartje is wellicht voor jou een schot in de roos. Een nieuw jaar betekent voor veel mensen ook nieuwe goede voornemens. Een veel gehoord voornemen is het eten van minder vlees. En ondanks dat ik zelf niet aan goede voornemens doe, ben ik wel voorstander van minder vlees eten. Want zoveel als er gemiddeld in Nederland gegeten wordt, hebben we eigenlijk helemaal niet nodig.
Het taartje wordt op smaak gebracht met tijm en honing. Dat in combinatie met de geitenkaas staat garant voor een heerlijke gerechtje. Geen liefhebber van geitenkaas, dan kun je deze ook vervangen door jonge kaas of feta.
Wat mij betreft is een frisse groene salade alles wat je hier bij hoeft te serveren.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten + 45 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 flespompoen
4 velletjes hartige taartdeeg (diepvries)
160 gram zachte geitenkaas
1 ei
50 ml slagroom
2 eetlepels honing
4 theelepels tijm
mespunt zwarte peper
boter om de vormpjes in te vetten
Keukenbenodigdheden:
mandoline of mes
4 quiche vormpjes van 14 cm doorsnee
steelpan
kwastje
aluminiumfolie
En zo maak je het:
- Laat de velletjes hartige taartdeeg grotendeels ontdooien (het liefst laat ik ze niet volledig ontdooien, omdat ze dan erg plakkerig zijn. Ze zijn makkelijker te verwerken als ze nog iets harder zijn)
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vet de quiche vormpjes in met boter
- Bekleed ieder vormpje met een velletje hartige taartdeeg. De vormpjes zijn wat groter dan de velletjes, dus rek deze voorzichtig een beetje uit
- Prik gaatjes in de bodem van het deeg
- Verdeel de geitenkaas in vier porties en verdeel iedere portie in een quiche vorm. Je kunt deze het makkelijkst gewoon verbrokkelen
- Meng slagroom en ei met elkaar in een mengkom en giet deze over de geitenkaas
- Breng op smaak met een theelepel tijm en wat zwarte peper (per quiche vorm)
- Was de flespompoen en snijd deze eerst door midden (in de breedte)
- Snijd vervolgens deze twee stukken ook nog in de lengte door midden
- Verwijder de pompoenpitten met een lepel
- Rasp met de mandoline dunne plakjes of snijd dunne plakjes met een mes (je wil halve maantjes krijgen)
- Zet de pompoen plakje voor plakje tegen de buitenste rand van de quiche vorm en werk zo geleidelijk aan naar binnen. Zorg er voor dat je steeds het vorige plakje ongeveer voor de helft overlapt
- Ga zo steeds rond tot er een soort bloem ontstaan is
- Verwarm de honing in een steelpan en verdeel deze over de pompoenroosjes met een kwastje
- Zet de quiches in het midden van de oven
- Wanneer de randjes van de pompoen bruin kleuren (bij mij was dat na tien minuten) dek je de quiches af met aluminiumfolie. Laat in totaal ongeveer in 45 minuten gaar worden
- Laat de quiches iets afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de vormpjes (warm!!)
- Eet smakelijk!
Op zoek naar meer pompoenrecepten? Dan zit hier wellicht nog iets voor je bij. Klik op de foto om direct naar het recept te gaan.