Ik ben altijd blij als het weer de tijd van de pompoenen is. Tot een jaar of vier geleden had ik het nog nooit gegeten, maar toen ik het eenmaal geproefd had was ik helemaal verkocht. Het is ook een heerlijk veelzijdig product: je kunt er zowel hartige als zoete gerechten mee maken.

Ik heb er bij dit gerecht voor gekozen om het te serveren in de schil van de pompoen, omdat ik dat gewoon heel gezellig er uit vind zien. Bovendien is de schil gewoon eetbaar, dus die kun je er lekker bij op eten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de schil mee te pureren. Maar sowieso niet weggooien hoor die schil, dat is zonde!

Wist je trouwens dat je de pitten ook gewoon kunt eten? Je kunt ze heel eenvoudig in de oven roosteren of in een pannetje. Als je groene vingers hebt, kun je de pitten ook drogen om volgend jaar je eigen pompoenen te kweken. Dan maak je helemaal optimaal gebruik van je pompoen!


Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 minuten + 70 minuten oventijd

Dit heb je nodig:

Ingrediënten:
1 flespompoen (butternut)
250 gram spinazie
100 ml crème fraîche
50 gram feta
1 theelepel gedroogde salie
olijfolie om in te smeren
chilivlokken
zeezout
versgemalen zwarte peper

Keukenbenodigdheden:
oven
kookpan
pureestamper

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Snijd de pompoen in de lengte door midden en smeer in met een beetje olijfolie
  • Leg de pompoen op een bakplaat in de oven en laat in ongeveer 60 minuten gaar worden
  • Haal de pompoen uit de oven en laat deze even een beetje afkoelen
  • Schep dan voorzichtig met een lepel het vruchtvlees uit de schillen (laat een randje van ongeveer 1 cm vruchtvlees achter in de schil anders verliest deze zijn vorm)
  • Doe het vruchtvlees in een kookpan en zet deze op een zacht vuurtje
  • Voeg de crème fraîche en de spinazie toe
  • Door de warmte zal de spinazie slinken
  • Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Maak er met een pureestamper een grove puree van
  • Doe de puree terug in de pompoenschillen en verkruimel de feta er over
  • Strooi er nog wat chilivlokken over en zet nog 5-10 minuten terug in de oven
  • Serveer de pompoenpuree in de schil op een bord
  • Eet smakelijk!