Deze stamppot is lekker fris door de appel, maar ook zoet door de honing en kruidig door de tijm. Ik vind het een heerlijke combinatie. Ik heb er voor gekozen de stamppot vegetarisch te houden, maar je zou er ook prima wat spekjes doorheen kunnen doen of er een stukje verse worst bij kunnen serveren.

Voor twee personen heb je nog geen halve kool nodig, dus misschien vind je het praktischer om al gesneden rode kool te kopen. Dat kan natuurlijk ook prima en het scheelt je tijd.

Je kunt de slagroom eventueel ook vervangen door melk, maar dan wordt hij wat minder romig.


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 45 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram kruimige aardappelen
350 gram rode kool
1 appel
1 sjalotje
100 ml slagroom
1 eetlepel honing
15 gram (room)boter
1 eetlepel vloeibare margarine
2 kruidnagels
1 theelepel tijm
100 ml water
vers gemalen peper
een snufje zout

En zo maak je het:

  • Schil de aardappelen en doe deze in een pan met water, zodat ze net onder water staan
  • Kook de aardappelen in 20-30 minuten gaar
  • Snijd ondertussen de rode kool in dunne reepjes
  • Verwarm de vloeibare margarine in een wok en doe hierin de rode kool en bak deze even kort aan
  • Voeg 100 ml water toe en breng tegen het kookpunt aan
  • Pel het sjalotje en prik hierin de twee kruidnagels. Voeg deze toe aan de rode kool en wok het geheel zo’n 5 minuten
  • Snijd ondertussen de appel in blokjes en voeg deze toe aan de rode kool na deze 5 minuten
  • Maak van de aardappelen een puree met de slagroom en (room)boter
  • Meng de rode kool met de aardappelpuree en voeg hier de honing en tijm aan toe
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Eet smakelijk!