Sinds een maand of twee heb ik een slowcooker en ik ben er echt zo ontzettend blij mee. Ik heb hem gekocht, omdat we onze keuken aan het verbouwen zijn en ik sinds dit weekend een paar weken zonder keuken zal moeten doorkomen. Een slowcooker leek me ideaal aangezien deze op stroom werkt.

Ik heb hem inmiddels een paar keer uitgeprobeerd en ik kan me geen leven zonder meer voorstellen :-) Voorheen maakte ik stoofgerechten in mijn gietijzeren braadpan, maar tegenwoordig doe ik dit ook vaak in de slowcooker. Het voordeel is namelijk dat je er geen omkijken naar hebt, terwijl ik in mijn gietijzeren pan op het vuur toch regelmatig even moet roeren om aanbakken te voorkomen zelfs als hij op het allerkleinste vuurtje stond.

Wanneer je een stoofgerecht in de slowcooker maakt moet je vooral niet teveel vocht toevoegen. Dat is eigenlijk wel de belangrijkste tip die ik je mee wil geven als je er voor het eerst mee aan de slag gaat. Ik was de eerste paar keren te eigenwijs en dacht dat is wel echt heel weinig vocht, ik doe er toch wat meer bij. Om dan op het laatst toch nog veel vocht te moeten binden omdat het veel te waterig was.

Je zult overigens zien dat je bij dit recept ook nog vrij veel vocht in de slowcooker hebt zitten als de pulled chicken klaar is. In dit geval is dat een bewuste keuze, zodat je meteen saus hebt voor door de bami. Ik hou namelijk wel van lekker smeuïg :-)
De bami heb ik overigens niet in de slowcooker bereid, maar eerst gekookt in een kookpan en daarna het gerecht afgemaakt in de wok.

Tip: erg lekker met atjar


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiding + 6 uur slowcooker op low + 15 minuten om het gerecht af te maken

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
Pulled chicken:
2 kipfilets
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels zonnebloemolie
50 ml ketjap
50 ml water
1 tl groentebouillon poeder*
1 tl sambal brandal
2 tl limoensap
2 kaffir limoen blaadjes (optioneel)
1 tl palmsuiker
1 tl gember
1 tl koriander
versgemalen zwarte peper

* het bouillonpoeder dat ik gebruik heeft de verhouding 1 theelepel op 250 ml vocht

Bami:
4 mienestjes
400 gram chinese wokgroenten (voorgesneden, of maak zelf een mix van kool, paprika, prei en taugé)
2 el zonnebloemolie

Keukenbenodigdheden:
kookpan
wok
slowcooker

En zo maak je het:

  • Zet de slowcooker klaar voor gebruik
  • Doe eerst de zonnebloemolie in de slowcooker en leg daar de kipfilets op
  • Snijd de ui en knoflook fijn en verdeel deze over de kipfilets
  • Vpeg daarna de overige ingrediënten toe (het maakt niet zoveel uit wat je eerst toevoegt)
  • Ik meng alles altijd nog even een keer goed met elkaar, zodat alle specerijen goed met het vocht vermengd zijn
  • Doe de deksel op de slowcooker en laat gedurende 6 uur op low garen
  • Na 6 uur haal je de kipfilet uit de slowcooker en leg je deze in een schaal
  • 'Pull' de kipfilet met twee vorken (oftewel trek deze met twee vorken uit elkaar) of scheur in stukken
  • Hou de kip tot verder gebruik apart en laat het vocht tot verder gebruik in de slowcooker zitten (je kunt de kip ook even terug doen in de slowcooker)
  • Breng intussen een ruime pan water aan de kook en kook de bami volgens gebruiksaanwijzing gaar
  • Verhit ook een wok met twee eetlepels zonnebloemolie
  • Roerbak de groenten hierin tot ze beetgaar zijn
  • Voeg dan de bami toe en schep het geheel goed om
  • Voeg daarna de pulled chicken toe en schenk het achtergebleven vocht uit de slowcooker erbij
  • Schep het geheel nogmaals goed om zodat alle smaken zich goed met elkaar vermengen
  • Verdeel over twee borden
  • Eet smakelijk!