Prei stamppot is een stamppot die ik eigenlijk niet zo vaak maak. Meestal ga ik toch voor de standaard hutspot of boerenkool stamppot. Een beetje uit gemak en gewoonte denk ik, want prei stamppot is echt wel heel lekker.
In de moestuin staat op het moment alleen nog wat prei. Het wordt tijd dat deze geoogst wordt, want ik wil de moestuin weer voorbereiden voor het nieuwe moestuin-jaar. Dus dat betekent dat we nu even extra veel prei eten. Natuurlijk vries ik ook wat in, want ik heb graag veel variatie aan groenten op voorraad. En dan is invriezen toch de makkelijkste manier. Zo kan ik steeds net zoveel uit de vriezer halen als ik nodig heb.
Ik heb de zalm in de oven bereid, maar je kunt hem natuurlijk ook even in de pan bakken. In de oven vond ik wel zo handig, omdat ik daardoor mijn handen vrij had om de stamppot en de saus te maken. Ze zeggen dat vrouwen goed kunnen multi-tasken, maar helaas geldt dat niet voor mij.
Aantal porties: 2
Bereidingstijd: 45 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
Prei stamppot:
400 gram kruimige aardappelen
300 gram prei
10 gram roomboter
150 ml melk
2 theelepels gemalen mosterdzaad
1 theelepel uienpoeder
snufje nootmuskaat
versgemalen vier seizoenen peper
snufje zout
Zalm:
2 zalmfilets
10 ml olijfolie
enkele druppel citroensap
versgemalen vier seizoenen peper
snufje zout
Kruidenroomsaus:
100 ml kookroom
150 ml water
8 gram roomboter
8 gram bloem
1/4e blokje groentenbouillon
2 eetlepels citroensap
2 teentjes knoflook
een handje verse kruiden naar smaak (bijvoorbeeld peterselie, bieslook, basilicum)
Keukenbenodigdheden:
oven
ovenschaal
grote kookpan
hapjespan
steelpan
pureeknijper of pureestamper
En zo maak je het:
- We beginnen met de zalm:
- Verwarm de oven voor op 100 graden
- Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg hier de zalmfilets op
- Bestrooi met vier seizoenen peper en zout
- Besmeer met een kwastje met wat olijfolie uit de ovenschaal
- Druppel een klein beetje citroensap over de zalmfilets
- Zet in de oven gedurende 20-25 minuten (afhankelijk van de dikte van de filets, ze mogen nog iets glazig zijn)
- Vervolgens maak je de stamppot:
- Terwijl de zalm in de oven staat schil je de aardappelen
- Zet deze in een pan water op en breng aan de kook
- Snijd de prei in halve ringen
- Verwarm de roomboter in een hapjespan en doe de prei er in
- Voeg gemalen mosterdzaad, uienpoeder en versgemalen peper toe en smoor de prei gedurende ongeveer 10 minuten tot hij mooi zacht is
- Zet de prei even apart tot de aardappelen gaar zijn
- Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je ze af en haal je ze door de pureeknijper
- Voeg de melk toe en maak er een gladde puree van
- Voeg de prei toe en schep goed door elkaar
- Breng eventueel op smaak met een klein beetje nootmuskaat
- Zet de stamppot even apart
- En tenslotte maak je de saus:
- Verwarm de roomboter voor de saus in een steelpannetje en voeg de bloem toe
- Bak een paar minuten zodat de bloem gaart
- Voeg dan de knoflook, bouillonblokje, kookroom en het water toe en breng aan de kook
- Laat de saus tot de gewenste dikte indikken en breng dan op smaak met citroensap, versgemalen vier seizoenenpeper en verse kruiden
- Schep de prei stamppot op een bord
- Leg de zalm er op
- Giet de saus er over heen
- Eet smakelijk!
Meer stamppot inspiratie nodig? Klik op de foto om direct naar het recept te gaan.