Bloemkool is echt een oer-Hollandse groente. Vroeger aten we die altijd met een bloempapje met nootmuskaat. Jeugdsentiment! Maar behalve koken kun je echt nog veel meer met deze groente. Zo kun je hem bijvoorbeeld rauw eten, frituren of wokken.
Hopelijk kunnen we volgend jaar bloemkool uit eigen tuin eten. Dat zou echt een feestje zijn. Het zou overigens ook de eerste keer zijn dat ik dan een zelfgekweekte bloemkool eet, want ondanks dat ik dit jaar wel bloemkool gezaaid had, heeft niets het overleefd. Dat is grotendeels mijn eigen schuld vrees ik, want door de verhuizing hebben sommige plantjes echt te weinig aandacht gekregen. Maar we doen volgend jaar gewoon weer een nieuwe poging!
Voor deze ovenschotel heb ik de bloemkool van te voren beetgaar gekookt, zodat hij nog wat verder gaart in de oven. De puree heb ik lekker grof gehouden, maar dat is een keuze. Je kunt hem natuurlijk ook heel fijn en zacht maken. Gewoon doen wat jij het lekkerst vindt dus.
Serveertip: lekker met wat sla en komkommer
Aantal personen: 2-3
Bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
500 gram aardappelen
2 zalmfilets
1/2 bloemkool
50 gram roomkaas
75 ml melk
beetje olie om in te vetten
2 theelepels Italiaanse kruiden
1 theelepel paprikapoeder
vierseizoenen peper
zout
Keukenbenodigdheden:
2 kookpannen
ovenschaal
pureestamper
En zo maak je het:
- Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar
- Giet de aardappelen af en voeg roomkaas, melk en Italiaanse kruiden toe
- Stamp deze met een pureestamper tot een grove puree (of glad indien je dat lekkerder vindt)
- Kook de bloemkool in ongeveer 8 minuten beetgaar en giet daarna af
- Verdeel de bloemkool in kleine roosjes of stukjes
- Snijd de zalmfilet (rauw) in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Vet een ovenschaal in met wat olie
- Doe de stukjes zalmfilet in de ovenschaal en bestrooi met wat zout
- Voeg de bloemkool toe en breng op smaak met vierseizoenen peper
- Schep de aardappelpuree bovenop en maak de bovenkant redelijk egaal
- Trek eventueel met een vork wat strepen in de aardappelpuree (gewoon omdat dat er leuk uit ziet)
- Bestrooi met paprikapoeder
- Zet de ovenschotel gedurende ongeveer 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de zalm gaar is
- Eet smakelijk!