Tong is één van de vissoorten waar op Urk veel op gevist wordt. En dat is niet zo gek, want het is een heerlijke vis.

Ik had al vaker scholrolletjes gemaakt, maar tongrolletjes nog niet. Hoogste tijd om eens uit te proberen of je van tong ook mooie rolletjes kan maken. Het antwoord is ja! De rolletjes bleven heel mooi staan bij het door midden snijden, dus ik was aangenaam verrast met het resultaat.

Het was bovendien ook de eerste keer dat ik mijn nieuwe stoompan uitprobeerde, dus die heeft de test ook goed doorstaan.

Ik heb de rolletjes gevuld met tomaat en sjalotjes voor een frisse tegenhanger van de toch wel zware botersaus. Gebruik voor de botersaus overigens wel gezouten boter of zorg ervoor dat je de saus goed op smaak brengt, anders is deze erg flauw. Een beetje citroensap er in maakt het geheel wat lichter en frisser.

Tip: krieltjes en spinazie smaken er heerlijk bij.


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
2 zeetongen
1 tomaat
1 sjalotje
versgemalen vierseizoenen peper
dille (gedroogd)

botersaus:
15 gram bloem
15 gram boter + 75 gram koude boter
250 ml water
zout
citroensap

Keukenbenodigdheden:
stoompan
steelpan
garde
vershoudfolie
deegroller of iets anders om de vis mee plat te slaan
4 lange prikkers

En zo maak je het:

  • Breng het water in de stoompan aan de kook
  • Snijd ondertussen de tomaat in vieren en verwijder de zaadlijsten
  • Snijd de tomaat vervolgens in kleine blokjes
  • Snipper het sjalotje en meng deze met de tomatenblokjes
  • Breng op smaak met wat versgemalen vierseizoenen peper
  • Leg de vis op een snijplank en leg er een stuk vershoudfolie over
  • Sla met een deegroller de vis wat platter, zodat deze beter te rollen is
  • Snijd de vis over de lengte door de helft en breng op smaak met peper en zout
  • Leg op iedere helft op het breedste uiteinde een theelepel van het tomaat-sjalotmengsel en rol de tong voorzichtig op
  • Er zal wat tomaat en sjalot uit het rolletje vallen, maar dat is geen probleem
  • Zet het rolletje overeind en duw de stukjes tomaat en sjalot die bij het rollen er uit gevallen zijn voorzichtig terug in het rolletje
  • Zet het rolletje vast met een prikker
  • Doe dit ook bij de andere drie rolletjes
  • Zet de rolletjes in de stoompan en laat gedurende 8-10 minuten gaar stomen
  • Maak intussen de botersaus:
  • Verwarm 15 gram boter in een steelpan
  • Voeg de bloem onder continu roeren toe tot een egale massa is ontstaan
  • Zet het vuur laag en blijf een paar minuten roeren zodat de bloem gaart
  • Voeg dan het water in delen toe en roer met een garde totdat er wederom een egale massa is ontstaan
  • Voeg de overige 75 gram boter in delen toe en roer steeds tot de boter volledig is gesmolten voordat je het volgende stukje toevoegt
  • Breng zo nodig op smaak met zout en voeg wat citroensap naar smaak toe
  • Verwijder de prikkers uit de rolletjes
  • Schep een flinke sauslepel botersaus op een bord en zet daar twee tongrolletjes op
  • Strooi er wat dille over om het geheel af te maken
  • Eet smakelijk!