Afgelopen week heb ik weer een heerlijk stoofpotje gemaakt: Vlaamse stoof. Het kenmerkende aan Vlaamse stoof is dat deze bereid wordt met (trappisten)bier en mosterd. Meestal wordt er een dubbel voor gebruikt, maar ik heb deze keer een tripel genomen, omdat ze de Westmalle dubbel waar ik op zoek naar was, niet hadden in de winkel waar ik toen mijn boodschappen deed. De tripel van Westmalle hadden ze wel dus op goed geluk heb ik deze meegebracht. En dat is zeker niet verkeerd bevallen moet ik zeggen.
Wanneer ik stoofvlees maak, maak ik altijd extra veel. Of we eten er twee dagen van (de tweede dag is ie eigenlijk nog lekkerder), of ik vries wat in zodat we altijd wat achter de hand hebben, of ik maak er anderen blij mee. Ik denk altijd maar zo, als ik dan toch die pan 6 uur op het vuur moet hebben staan, dan kan ik net zo goed meteen een heleboel maken.
Sinds kort gebruik ik een gietijzeren braadpan. Dat werkt echt super fijn. Het duurt even voor de pan warm wordt, maar als hij eenmaal warm is houdt hij de warmte heel goed vast. Daardoor kun je er heel goed in stoven. Wel belangrijk om hem na gebruik goed af te wassen en in te oliƫn voor je hem weer in de kast zet. Zo houd je je pan in optimale conditie.
Oja, en uiteraard aten we lekkere dikke Vlaamse frieten bij de Vlaamse stoof. Ook zelf gemaakt natuurlijk, want er gaat echt niets boven zelfgemaakte frietjes. Om zelf frietjes te bakken, gebruik ik altijd dit recept. In dit geval heb ik er geen cajun kruiden op gedaan, maar gewoon wat zout. En ik heb ze dus een stuk dikker gesneden, zodat het echte Vlaamse frieten zijn.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 minuten + 20 minuten + 6 uur stoven
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
700 gram runderriblappen
1 flesje (330 ml) trappistenbier
1,5 runderbouillonblokje
150 ml water
4 eetlepels zonnebloemolie
3 el witte wijnazijn
3 flinke eetlepels scherpe mosterd
1 eetlepels bloem
2 uien
1 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 takjes tijm
peper en zout
Keukenbenodigdheden:
braadpan
En zo maak je het:
- Haal het vlees ongeveer een uur voor de bereiding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen
- Snijd de runderriblappen in blokjes van gelijke grootte (ik snijd ze ongeveer 3 bij 3 cm)
- Doe het vlees in een kom, bestrooi met wat peper en zout en meng met de mosterd
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn
- Verhit de helft van de zonnebloemolie in de braadpan en bak het vlees hier in aan (doe dit eventueel in gedeeltes als je pan niet groot genoeg is)
- Wanneer het vlees rondom bruin gebakken is (er mogen gerust nog wat rode stukjes zichtbaar zijn), haal je het uit de pan en houd dit even apart
- Doe vervolgens de overige zonnebloemolie in de pan en doe de ui en knoflook er in
- Fruit deze gedurende een minuut of vijf
- Voeg een eetlepel bloem toe en bak onder voortdurend roeren nogmaals ongeveer vijf minuten
- Doe daarna het vlees erbij en schep alles goed om
- Vervolgens doe je het bier erbij en roer even goed door zodat de bloem goed opgenomen wordt door het vocht
- Daarna mag het water, witte wijnazijn, bouillonblokje en de kruiden en specerijen erbij
- Roer nogmaals even goed door en zorg er voor dat het vlees helemaal onder staat
- Laat gedurende ongeveer 6 uur op zacht vuur stoven
- Roer af en toe even door
- Eet smakelijk!