De laatste tijd heb ik al enkele recepten van typisch Griekse gerechten geplaatst. Deze Griekse stoofschotel, oftewel stifado, mag in dat rijtje echt zeker niet ontbreken. In Griekenland schijnt dit gerecht vaak met konijn gemaakt te worden, maar ik maak het altijd met rundvlees.

Het is super lekker om te combineren met tomatenrijst en een Griekse salade. En je kunt er ook heel goed extra veel van maken om in porties in te vriezen. Zo sta je maar één keer lang in de keuken, maar kun je er wel vaker van genieten. En eigenlijk hoef je ook niet eens echt lang in de keuken te staan, want je hoeft er heus niet constant bij te blijven staan...

Ik gebruik runderriblappen maar je kunt voor dit gerecht ook sukadelappen gebruiken. Die hebben vaak wel iets meer tijd nodig dan runderriblappen, maar met ook met sukadelappen kom je een heel eind met zes uur stoven.


Aantal porties: 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten + 6 uur stoven

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
350 gram runderriblappen
250 gram ui
1 teentje knoflook
100 ml rode wijn
300 ml gezeefde tomaten
1 eetlepel rode wijnazijn
1 laurierblaadje
2 eetlepels olijfolie
1/2 kaneelstokje
versgemalen zwarte peper
zout
eventueel peterselie

keukenbenodigdheden:
braadpan

En zo maak je het:

  • Snijd het vlees in dobbelstenen en bestrooi met versgemalen zwarte peper en wat zout
  • Bak het vlees aan in twee eetlepels olijfolie
  • Snipper de ui en pers het teentje knoflook uit
  • Doe dit bij het vlees in de pan en bak even aan (niet te hard, want de knoflook mag niet verbranden)
  • Voeg de wijn en wijnazijn toe en schep even om
  • Doe vervolgens ook de gezeefde tomaten, het laurierblaadjes en kaneelstokje erbij
  • Laat het geheel ongeveer zes uur stoven totdat het vlees zacht is en uit elkaar valt
  • Verwijder het laurierblaadje en het kaneelstokje
  • Bestrooi naar wens met wat verse peterselie
  • Heerlijk met tomatenrijst en een Griekse salade
  • Eet smakelijk!