Panzanella is een typisch Italiaans voorgerecht en is ontstaan in de volkskeukens van Toscane en Umbrië. Het wordt gemaakt van oud brood en was met name vroeger bedoeld om de restjes op te maken. Je kunt er daarom eigenlijk alle kanten mee op.

De basis is oud brood, tomaat, basilicum en een vinaigrette, maar op internet zijn inmiddels talloze versies van panzanella te vinden. Zie je ingrediënten die je niet lekker vindt, dan kun je ze er natuurlijk gewoon uit laten of vervangen voor iets wat je wel lekker vindt.

Wil je de salade vegetarisch houden, dan kun je de ansjovis weg laten.


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 10 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
4 plakken ciabatta
2 tomaten
½ komkommer
10 zwarte olijven (ontpit)
½ blikje ansjovis
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel olijfolie

Dressing:
3 eetlepels olijfolie extra vierge
1 eetlepel balsamicoazijn
1 theelepel witte wijn azijn
1 teentje knoflook, gehakt
1 eetlepel verse peterselie, gehakt
1 eetlepel verse basilicum, gehakt
vers gemalen zwarte peper
vers gemalen zeezout

En zo maak je het:

  • Snijd de plakken ciabatta in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een koekepan en bak de ciabatta hierin tot het mooi krokant en bruin is
  • Snijd de tomaten in blokjes (mogen vrij groot zijn)
  • Snijd de komkommer in ongeveer even grote blokjes
  • Snij de ansjovis in kleine stukjes
  • Doe de tomaat en komkommer in een schaal en voeg hier de kappertjes, olijven en ansjovis aan toe
  • Maak vervolgens een dressing van bovengenoemde ingrediënten en voeg deze toe aan de salade
  • Meng er op het laatst de ciabatta door
  • Eet smakelijk!