Bruschetta en tomaat is geen verrassende combinatie, maar wat mij betreft mag deze echt niet ontbreken op mijn blog. Want deze combinatie wordt niet voor niets al jááááren gebruikt.
Vooral in de zomer vind ik ze echt heerlijk, zeker met tomaatjes uit eigen tuin. Ik gebruik het vaak als bijgerecht bij pasta of de barbecue, maar eigenlijk is bruschetta van oorsprong een voorgerecht. Daarom heb ik hem toch bij voorgerechten geplaatst. Als voorgerecht zijn twee á drie sneetjes voldoende.
Ik vind het altijd extra lekker wanneer het brood ingesmeerd wordt met olijfolie en knoflook. Dat geeft het net even wat extra's. De tomatensalsa kun je prima enkele uren van te voren maken. Dat geeft het alleen maar extra tijd om alle smaken goed met elkaar te laten vermengen, dus mocht het kunnen dan zou ik dat zeker aanraden.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 minuten + 6 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 ciabatta
4 tomaten
scheutje olijfolie
2 teentjes knoflook
enkele blaadjes verse basilicum
versgemalen zwarte peper
zout
Keukenbenodigdheden:
oven
bakplaat bekleed met siliconenmatje of bakpapier
kom
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Snijd met een mesje een kruisje in de onderkant van de tomaat
- Dompel de tomaten onder in heet water en laat vervolgens schrikken onder koud water
- Pel vervolgens de tomaten
- Snijd de tomaten in vieren en verwijder het vruchtvlees
- Snijd ze daarna in kleine blokjes en doe ze in een kom
- Snijd of knip de basilicum fijn en doe deze bij de tomaten
- Voeg een scheutje olijfolie, wat versgemalen zwarte peper en een snufje zout toe en schep goed om
- Zet tot gebruik in de koelkast
- Snijd de ciabatta in sneetjes van ongeveer 1 cm dik
- Leg een siliconenmatje of bakpapier op de bakplaat en leg hierop de sneetjes naast elkaar
- Besmeer ieder sneetje met wat olijfolie
- Snijd de teentje knoflook door midden en wrijf met de snijkant van het knoflookteentje over de sneetjes ciabatta
- Wanneer je dit bij alle sneetjes gedaan heb, snijd je de knoflook fijn
- Verdeel de knoflook over de sneetjes en wrijf ze goed in de ciabatta
- Bak de ciabatta in het midden van de oven in ongeveer 6 minuten knapperig
- Haal uit de oven en laat even wat afkoelen
- Verdeel de tomatensalsa over de sneetjes
- Eet smakelijk!