Ik ben er nog niet helemaal uit of ik deze salade nu het lekkerst vind als maaltijdsalade, als voorgerecht of als bijgerecht (bijvoorbeeld bij de barbecue!). Eigenlijk kan het alle drie heel goed. Als je hem als maaltijdsalade eet, mag de portie natuurlijk wat royaler zijn. Dan heb je voor 2 personen hier ruim voldoende aan. Maak je de salade als voor- of bijgerecht dan denk ik dat je hier met vier personen prima van kan eten.

Zoals je in de bereidingswijze kunt lezen, is het aan te raden taugé even onder te dompelen in kokend water. Deze kunnen namelijk schadelijke bacteriën zoals Salmonella of E.Coli bevatten. Door het onderdompelen maak je deze bacteriën onschadelijk. Zeker even doen dus. Dat geldt overigens ook voor andere kiemgroenten die je rauw eet. Om er voor te zorgen dat ze wel knapperig blijven kun je ze het beste daarna meteen met koud water afspoelen.

Ik ga overigens niet van ieder steeltjes het uiteinde af zitten breken. Ik ken mensen die het wel doen, maar ik zie er ten eerste het nut niet van in en ten tweede vind ik het simpelweg te veel tijd kosten. Dus ik doe dat lekker niet.


Aantal personen: 2 (maaltijdsalade) of 4 (voorgerecht/bijgerecht)
Bereidingstijd: 20 minuten + 1 uur marineren

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 wortel
250 gram sugar snaps
1 komkommer
2 bosuitjes
125 gram taugé
1 grote kipfilet
1 eetlepel olie
1 limoen
bosje koriander

dressing:
2 eetlepels sesamolie
2 eetlepels limoensap
2 eetlepels sesamzaad

marinade:
2 eetlepels sesamolie
2 eetlepels vissaus
1 rode ui
1 rode peper
1 theelepel limoensap
1 theelepel palmsuiker

Keukenbenodigdheden:
kookpan 2x
koekenpan
kom om in te marineren
kom om dressing in te maken
grote schaal om salade in te mengen

En zo maak je het:

  • Start met het maken van de marinade. Daarvoor snipper je de rode ui en snijd je de rode peper in ringetjes
  • Vervolgens meng je alle ingrediënten met elkaar
  • Snijd de kipfilet in reepjes of blokjes (net wat je zelf wil) en laat deze gedurende een uur marineren in de zojuist gemaakte marinade (wanneer je hier tijd voor hebt. Heb je dat niet, ga dan direct verder met de volgende stappen)
  • Was alle groenten goed
  • Snijd de uiteinden van de sugar snaps en kook deze vervolgens in een kookpan in ongeveer 2 minuten beetgaar
  • Laat de sugar snaps vervolgens afkoelen
  • Snijd de wortel in dunne reepjes en de bosuitjes in ringetjes
  • Snijd de komkommer in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten. Snijd deze vervolgens in plakjes
  • Breng wat water aan de kook in een pannetje. Dompel de taugé even kort (5 seconden) onder in het kokende water en spoel daarna af met koud water
  • Maak de dressing door de ingrediënten in een kom te doen en deze goed met elkaar te mengen en houdt deze even apart
  • Verwarm de olie in de koekenpan en bak de kipfilet hierin gaar. Laat deze afkoelen.
  • Doe de groenten en kipfilet in een grote schaal en giet de dressing er over
  • Meng alles goed met elkaar
  • Doe de salade op een bord en strooi er verse koriander en wat sesamzaad over
  • Snijd de limoen in partjes en garneer de salade hier mee
  • Eet smakelijk!