Clafoutis klinkt je mogelijk wel bekend in de oren. Het is een Frans gebakje met kersen wat als dessert wordt gegeten. Op internet kom je ook veel recepten tegen waarbij de kersen vervangen zijn door een andere vrucht. Maar als je het in Frankrijk over een clafoutis hebt, dan heb je het echt over een gebakje met kersen. Vervang je de kersen dan mag je het woord clafoutis niet meer in de mond nemen en wordt het een flaugnarde.

Door de hoge temperaturen deze zomer rijpen de pruimen erg snel dit jaar. Van de overbuurvrouw kreeg ik een flinke schaal met pruimen, dus dat betekende dat ik aan de slag moest in de keuken. Ik had nog niet eerder flaugnarde met pruimen gemaakt, maar hij is heel erg lekker geworden! En bij deze dus het recept.


Aantal porties: 4
Bereidingstijd: 10 minuten + 20-25 minuten oventijd

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
12 pruimen
25 gram bloem
25 gram suiker
2 eieren
200 ml melk
1 theelepel vanille essence
snufje zout
olie om in te vetten

Keukenbenodigdheden:
ovenschaal of 4 kleine ovenschaaltjes
mengkom
garde
oven

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Snij de pruimen door midden en verwijder de pit
  • Zet de pruimen tot gebruik apart
  • Meng bloem en suiker met elkaar in de mengkom
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop met de garde tot een geheel
  • Doe vervolgens vanille essence en zout erbij en meng met het ei-mengsel
  • Voeg daarna de melk langzaam toe en blijf kloppen totdat er een luchtig beslag is ontstaan
  • Vet de ovenschaal of ovenschaaltjes in met wat olie
  • Leg de pruimen met de snijkant naar boven in de schaal en zorg er voor dat ze niet op elkaar liggen
  • Giet het beslag over de pruimen
  • Bak de flaugnarde in ongeveer 20-25 minuten gaar (prik voor de zekerheid even met een cocktailprikker in het beslag. Blijft deze schoon dan is hij klaar, zo niet laat de flaugnarde dan nog iets langer garen)
  • Let er op dat wanneer je een grotere hoeveelheid gebruikt of een relatief kleine ovenschaal waardoor je beslag hoger in de schaal staat, de garing ook langer duurt
  • Laat de flaugnarde na het uit de oven halen iets af koelen (of helemaal, want ook koud is hij lekker!)
  • Eet smakelijk!