Vla uit een pak vind ik vaak een nogal onnatuurlijke smaak hebben, daarom besloot ik het eens zelf te maken. En het viel me eigenlijk reuze mee hoe snel je dat zelf maakt. Alleen het afkoelen duurt wel een behoorlijke tijd. Nu had ik geen zin in vanillevla of chocoladevla, maar in sinaasappelvla. Soms heb je ineens van die ingevingen, zullen we maar zeggen.

En het past ook nog eens helemaal binnen het thema Oranje van het Foodblogevent van deze maand. Iedere maand wordt op de Facebookpagina van Foodbloggers Benelux dit event georganiseerd. Uit de ingezonden recepten (welke je allemaal terug kunt vinden op de speciaal hiervoor aangemaakte Pinterest pagina) wordt een top drie geselecteerd. Er zijn geen prijzen o.i.d. aan verbonden, maar dat maakt het niet minder leuk om er aan deel te nemen. Bovendien is het ontzettend leuk om te zien welke invuilling collega-bloggers aan het thema geven.

In de eerste week van de mei wordt de top 3 bekend gemaakt. Deze vind je dan ook weer terug op Pinterest en natuurlijk ga ik dat ook via social media met jullie delen.

Even terugkomend op mijn recept: sinaasappel en chocolade zijn natuurlijk een gouden combi, daarom maakte ik er chocoladeroom bij. Want als we dan toch bezig zijn, maken we er natuurlijk wel iets speciaals van. Ik voeg overigens in dit geval geen suiker meer toe aan de chocoladeroom, omdat ik dat niet nodig vind. Maar proef vooral zelf of hij voor jou zo ook goed is, of dat je toch liever nog wat suiker toevoegt.

Ik kan me nog herinneren dat toen ik klein was, ik me echt kon verheugen op het toetje. Met zijn vieren aten we toen zonder al teveel moeite 2 liter vla op. Tegenwoordig is dat wel anders. Ik eet eigenlijk nog maar zelden een toetje en al helemaal niet meer direct na de maaltijd. Als we een toetje nemen is dat vaak wat later op de avond, in plaats van wat lekkers bij de koffie zeg maar. Het voelt altijd een beetje als cheaten. Met dit toetje is het het in ieder geval wel meer dan waard.


Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten + enkele uren afkoelen van de vla

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
sinaasappelvla:
1 sinaasappel (100 ml versgeperst sinaasappelsap)
400 ml volle melk
2 eidooiers
20 gram maizena
50 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
rasp van 1 sinaasappel

chocoladeroom:
250 ml ongeklopte slagroom
3 eetlepels cacaopoeder

decoratie:
50 gram pure chocolade
4 schijfjes sinaasappel

Keukenbenodigdheden:
handmixer
steelpan
2 kommen
vershoudfolie
wegwerp slagroom spuitzak
vel bakpapier
4 glazen

En zo maak je het:

  • Sinaasappelvla:
  • Klop suiker, eidooiers en maizena met een garde tot een glad papje in een kom en zet dit even apart
  • Was de sinaasappel goed
  • Rasp de schil van de sinaasappel en doe deze alvast in het (steel)pannetje waar je de melk in gaat doen
  • Pers vervolgens de sinaasappel uit en meet 100 ml van het uitgeperste sap af (de rest heb je niet nodig, dus drink je gewoon lekker op)
  • Dit breng je samen met de melk in een (steel)pannetje aan de kook
  • Voeg een klein scheutje van de hete melk/sinaasappelsap toe aan het maizenapapje terwijl je dit klopt met de garde (het is belangrijk meteen goed te kloppen, omdat het ei anders kan gaan stollen en dan krijg je brokjes roerei in je vla)
  • Daarna voeg je nog wat meer melk/sinaasappelsap toe, terwijl je blijft kloppen (ongeveer 100 ml in totaal, maar dat komt niet zo precies dus meer of minder is ook goed)
  • Doe dit vervolgens terug in de pan bij de rest van de melk/sinaasappelsap (ook weer onder voortdurend roeren)
  • Breng opnieuw aan de kook en laat ongeveer vijf minuten koken
  • Wanneer de vla ingedikt is, zet je het vuur uit (roer af en toe een beetje door zodat je ziet wanneer hij de gewenste dikte heeft)
  • Eventueel kun je de sinaasappelrasp er uit zeven, maar persoonlijk vind ik het lekker die er in te laten zodat je echt een goede sinaasappelsmaak krijgt
  • Giet de vla in een kom en dek de kom af met vershoudfolie om te voorkomen dat een velletje ontstaat
  • Laat de vla volledig afkoelen (dat gaat wel even duren)
  • Chocoladeroom:
  • Klop de slagroom met de handmixer stijf
  • Voeg op het laatste moment de cacao toe en klop dan nog even door totdat deze goed vermengd is met de room
  • Laat in de koelkast opstijven en koud worden
  • Decoratie:
  • Verwarm de chocolade in een steelpan tot deze volledig gesmolten is. Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat de chocolade aanbrandt
  • Laat de chocolade iets afkoelen en doe deze dan in een wegwerp slagroom spuitzak
  • Leg een vel bakpapier voor je neer
  • Knip het puntje van de spuitzak en maak een chocolade decoratie door snel een soort roostertje van chocolade op het bakpapier te tekenen. Dit komt natuurlijk helemaal niet precies en eigenlijk maakt het niet echt uit hoe het er uit komt te zien
  • Laat de chocolade decoratie helemaal afkoelen en stollen
  • Opmaken:
  • Vul de glazen eerst met een laagje sinaasappelvla en schep daar wat chocoladeroom op
  • Leg daarop wat chocolade decoratie (breek eventueel wat randjes af wanneer je de decoratie wat te groot gemaakt hebt)
  • Deze stappen herhaal je nogmaals
  • Tenslotte snijd je de sinaasappelschijven tot de helft in en zet deze op de rand van het glas
  • Klaar is je feestelijke toetje!
  • Eet smakelijk!