Afgelopen week kreeg ik van Van Beekum Specerijen foodpost met daarin onder andere pumpkin spice mix.

Bij pumpkin spice denk ik altijd terug aan de eerste date van mij en mijn vriend. Ik zal jullie het hele verhaal besparen, maar het komt er op neer dat het niet helemaal liep zoals we in gedachten hadden en mijn vriend uiteindelijk ongeveer 4 uur later dan gepland arriveerde. Maar wel mèt pumpkin spice latte van Starbucks. En uiteindelijk is het dus allemaal heel erg goed gekomen en heeft pumpkin spice voor ons een beetje een symbolische betekenis gekregen.

De pumpkin spice mix moest daarom natuurlijk zo snel mogelijk uitgeprobeerd worden. Met het fantastische weer van morgen in het vooruitzicht wist ik al snel dat het ijs moest worden... pumpkin spice ice.. nice...

Ik heb ongeveer 2-3 theelepels van de pot gebruikt, dus dat betekent dat ik nog héél veel meer ijs en andere lekkere dingen kan maken voordat de pot leeg is. Als je op de website van Van Beekum Specerijen kijkt, dan heb je misschien in eerste instantie de indruk dat de prijzen aan de hoge kant liggen als je vergelijkt met de supermarkt. Maar kijk dan nog eens goed naar de inhoud van de potjes. Want dit zijn niet de kleine potjes zoals we die in de supermarkt kennen, maar het zijn echt flinke potten. Wat ik meteen ook super handig vind, want die kleine potjes vliegen er bij ons altijd door heen. Het is ook ideaal dat wanneer je voor 13.00u besteld je de producten de volgende dag al in huis hebt. Niks geen lange levertijden dus.

Ik zeg het niet snel over iets wat ik zelf gemaakt heb... maar hij is echt zó lekker! Je moet wel even wat geduld hebben, want het ijs heeft tijd nodig om te koelen, te draaien en goed in te vriezen...

Oja en houdt er rekening mee dat je bij de meeste ijsmachines je bak 18-24 uur in de vriezer moet zetten voor je deze kunt gebruiken om ijs te maken... Ik heb hem daarom gewoon altijd in de vriezer staan, zodat hij klaar voor gebruik is. Want ik vind het zó frustrerend wanneer ik geen ijs kan maken als ik er trek in heb!


=> Let op voor dit recept heb je een ijsmachine nodig!! <=

Bereidingstijd: 15 minuten + 60 minuten koelen + 60 minuten draaien in ijsmachine + 3 uur vriezer


Dit heb je nodig:
Ingredienten:
300 ml melk (volle of halfvolle)
200 ml slagroom
4 eidooiers
100 gram fijne kristalsuiker
2-3 theelepels pumpkin spice mix

Keukenbenodigdheden:
mengkom
steelpan
handmixer
ijsmachine

En zo maak je het:

  • Klop de slagroom lobbig en zet in de koelkast
  • Doe de eidooiers met de suiker in een mengkom en mix gedurende ongeveer 5 minuten met de handmixer tot een witte, schuimige massa is ontstaan
  • Verwarm de melk in een steelpannetje (niet laten koken)
  • Schenk al kloppende de warme melk in een dunne straal bij het ei/suikermengsel. Let op dat je dit zeer geleidelijk doet om te voorkomen dat het eigeel meteen gaat stollen en klontjes vormt
  • Vervolgens doe je alles terug in het steelpannetje en verwarm je onder voortdurend kloppen het mengsel. Doe dit op laag vuur om ook hier te voorkomen dat het eigeel meteen gaat stollen en klontjes vormt
  • De eidooiers zijn gaar bij 80 graden. Dit kun je met een thermometer meten, maar mocht je die niet hebben dan kun je dit controleren door een houten lepel in het mengsel te houden en er met je vinger een streep over te trekken op de bolle kant van de lepel. Wanneer de streep direct terugloopt zijn de dooiers nog niet gaar en moet je het mengsel nog wat langer verwarmen. Blijft de streep mooi zichtbaar dan zijn de dooiers gaar.
  • Wanneer de dooiers gaar zijn voeg je 2-3 theelepels pumpkin spice mix toe (even proeven natuurlijk wanneer je de smaak goed vindt)
  • Schenk het mengsel in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Blijf het mengsel wel regelmatig even doorroeren.
  • Wanneer het genoeg afgekoeld is meng je het met de slagroom
  • Ze de kom in de koelkast en laat het nog ongeveer een uur koelen
  • Laat in de ijsmachine ongeveer 60 minuten draaien
  • Zet het ijs nog enkele uren in de vriezer
  • Dan is het eindelijk zover! Eet smakelijk!