Ik ben nog nooit in Thailand geweest, maar ik ben wel gek op de Thaise keuken. Een Thais recept kon dan ook echt niet ontbreken. In de originele tom ka kai gaan ook nog champignons, maar die heb ik in dit recept niet gebruikt.

Deze Thaise kippensoep is zo goed gevuld dat hij bij ons als maaltijdsoep dient. In kleinere porties kan hij echter ook heel goed als voorgerecht gebruikt worden. Wil je een wat lichtere soep dan zou je de kokosmelk er uit kunnen laten en deze hoeveelheid aan kunnen vullen met kippenbouillon.

De soep is ondanks het pepertje niet pittig. Wil je hem wel graag pittig hebben, dan kun je beter twee pepers gebruiken.

Garnalen, toen ik klein was vond ik het echt heel vies. Nu kun je me er (bijna) wakker voor maken. Meestal verwerk ik ze in een wokgerecht of doen we ze op de grill of bbq. Maar ik vond het nu eens tijd voor wat anders, dus daarom deze keer een garnalensoep met een Aziatisch tintje. Door de sereh en limoen is hij lekker friszuur van smaak.

Let er na het snijden van de rode peper wel op dat je niet met je handen in je ogen wrijft, want dat kan heel erg onprettig zijn. Het schijnt overigens te helpen om je handen eerst met olie (bijvoorbeeld olijfolie) in te smeren voor je gaat snijden, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.

Bloemkoolsoep maak ik eigen bijna nooit. Geen idee waarom, want het is heerlijk! Bovendien is het ook nog eens hartstikke gezond en snel klaar.

Dit recept is ontstaan doordat ik nog bloemkoolroosjes had liggen die op moesten. Voor de avondmaaltijd had ik al plannen, maar voor de lunch nog niet. Een lekkere soep gaat er bij mij met de lunch altijd wel in, dus zo gezegd zo gedaan.

Wil je van deze soep een vegetarische variant maken, dan kun je de kippenbouillon natuurlijk eenvoudigweg vervangen door groentebouillon. Het ontbijtspek kun je ook prima weglaten, hoewel ik het zoute wel heel lekker vind combineren met relatief neutrale smaak van de bloemkool. Wil je het graag ergens mee vervangen probeer dan eens gerookte tofu.