Met dit gure weer gaat een lekkere warme soep er altijd wel in. Meestal maak ik heldere soep, maar deze keer had ik zin in een wat stevigere, gebonden soep. Ik had nog wat champignons liggen, dus de keuze was al snel gemaakt.
Deze soep is gemaakt op basis van een roux. Dat klinkt meteen ontzettend ingewikkeld, maar geloof me dat is het echt niet. Een roux wil niet meer zeggen dan een mengsel van boter en bloem waarmee de soep gebonden wordt. De verhouding boter en bloem is 5:6. Wil je ragout maken, dan voeg je simpelweg wat minder vocht toe aan de roux. Zie je, het is echt niet zo ingewikkeld.
Dikke jennensoep is een goedgevulde maaltijdsoep. De oorspronkelijke dikke jennensoep werd gemaakt van de bonen uit doorgeschoten snijbonen, oftewel dikke jennen. In de Gelderse regio liet men bonen hiervoor speciaal langer hangen.
Tegenwoordig wordt hij meestal gemaakt van gedroogde witte bonen. Deze laat je eerst weken. Kijk op de verpakking van de gedroogde bonen hoe lang deze moeten weken, dat kan nogal eens verschillen. In mijn geval moesten de bonen minimaal 8 uur geweekt worden. Ik heb ze de avond van te voren in het water gezegd en de dag er na verwerkt in de soep.
Deze bamisoep met kip is heel geschikt als maaltijdsoep. Alle componenten van een warme maaltijd zitten er tenslotte in: veel groenten, kip en mie.
Door de sambal is deze soep een klein beetje pittig, maar dat past er echt prima bij. Hou je daar niet van, dan kun je natuurlijk altijd de sambal achterwege laten maar voor mij is hij zonder sambal toch niet helemaal compleet.
Voor een vegetarische variant kun je eenvoudig de kip weglaten en de bouillon vervangen door groentebouillon.
De courgetteplanten in de tuin zijn weer heel fanatiek in het aanleveren van courgettes. Vorige week zag ik er eentje over het hoofd waardoor die erg groot geworden was. Zeg maar gerust formaatje HUGE. Hoe groter de courgette hoe wateriger en dus hoe minder smaak. Daarom verwerk ik ze dan het liefst in de soep.
Vaak wordt er in courgettesoep room verwerkt. Erg lekker hoor, maar al die room is natuurlijk niet erg gezond. Daarom maakte ik deze variant zonder room, maar met heel veel smaak.
Als ik me niet zo fit voel, dan gaat een kippensoep er altijd wel in. Het is weinig werk en toch erg voedzaam. Ik maak altijd een flinke pan, zodat we er de volgende dag ook nog van kunnen eten. Je kunt het ook in porties invriezen, zodat je altijd wat achter de hand hebt mocht je een keer geen zin of tijd hebben om te koken. Eventueel kun je er dan nog wat brood bij serveren om de maaltijd compleet te maken.
Geen liefhebber van kip? Vervang de kippenbouillon dan voor groentebouillon en laat de kip achterwege. Zo heb je een heerlijke groentesoep!