Dat het even geleden was dat ik iets nieuws op mijn blog gezet had wist ik, maar dat het alweer bijna drie maanden (!!) geleden was had ik toch echt niet door. Hoog tijd om weer eens een fijn recept met jullie te delen.
Nu het buiten kouder begint te worden, krijg ik weer zin in lekkere gevulde soepen. Deze Mexicaanse maissoep past helemaal in dat straatje.
Ik at de soep als maaltijdsoep, want hij vult echt heel erg goed door de mais. Wist je dat mais eigenlijk een graansoort is? We eten hem vaak als groente of beschouwen hem als peulvrucht, maar dat is het dus niet. Mais is niet eiwitrijk zoals peulvruchten wel zijn. Het is daarom ook geen geschikte vleesvervanger.
Ik vind het het lekkerst om de soep te zeven, zodat je geen velletjes in je soep hebt.
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten:
1 blikje mais (285 gram, iets meer of minder kan natuurlijk ook)
1/2 rode paprika
1 winterpeen
1 bosuitje
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels crème Fraîche
2 eetlepels olie
2 blokjes groentenbouillon
650 ml water
1 theelepel komijn + een snufje komijn (voor op de crème fraîche)
1/2 theelepel kurkuma
1/4 theelepel gerookt paprikapoeder + een snufje gerookt paprikapoeder (voor op de crème fraîche)
Keukenbenodigdheden:
kookpan
staafmixer
zeef
2 kleine schaaltjes
soepkommen of diepe borden
En zo maak je het:
- Snipper de ui
- Verwarm de olie in een kookpan en doe de ui in de pan
- Pers de knoflook boven de pan uit en fruit de ui en knoflook een paar minuten totdat deze zacht wordt (niet bruin!)
- Voeg de mais, komijn, kurkuma en gerookt paprikapoeder toe en bak 2 minuutjes mee met de ui en knoflook
- Voeg vervolgens het water de de bouillonblokjes toe en breng de soep aan de kook
- Laat gedurende 10 minuten koken
- Snijd intussen de paprika in blokjes en de winterpeen in dunne reepjes en houd even apart (dus nog niet in de soep doen!)
- Pureer de soep met een staafmixer
- Haal indien gewenst de soep door een zeef om alle velletjes er uit te verwijderen
- Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg paprika en wortel toe
- Kook de soep nogmaals ongeveer 10 minuten om de groenten goed te garen
- Doe intussen de crème fraîche in een schaaltje en voeg een snufje komijn en gerookt paprikapoeder toe
- Snijd de bosui in ringen en doe deze ook in een schaalje
- Schep de soep in een bord of soepkom en serveer de crème fraîche en bosui er los bij zodat je deze zelf naar smaak kunt toevoegen
- Eet smakelijk!