Courgettesoep klinkt misschien een beetje saai, maar deze variant met een vleugje munt is echt verrassend lekker. De muntsmaak is heel subtiel aanwezig maar zorgt wel voor net wat extra smaak.
Het is op dit moment weer volop courgetteseizoen. Dit jaar hebben we vier courgetteplanten in de moestuin staan dus hier staat courgette weer regelmatig op het menu. Soms zie ik nog weleens een courgette over het hoofd. Kijk je dan twee dagen later nog eens dan zijn het ineens flinke jongens geworden. De courgette die ik voor deze soep gebruikte woog maar liefst 750 gram!
Eigenlijk eet ik courgettes het liefst als ze nog niet zo groot zijn, want dan bevatten ze veel meer smaak. Maar om er soep van te maken zijn de grote courgettes ook echt prima. En weggooien doen we natuurlijk zeker niet.
Ik gebruik zonnebloemolie om de ui en knoflook te fruiten, omdat dit een heel neutrale olie is. Courgette is heel zacht van smaak en daar vind ik een neutrale olie het beste bij passen.
Mocht je nou ook veel courgette in de moestuin hebben en op zoek zijn naar meer recepten, probeer dan eens deze courgettesoep met kerrie. En ook als ze niet uit je moestuin komen, maar uit de winkel natuurlijk. Het is nu namelijk echt het seizoen van de courgette en dan zijn ze erg goed betaalbaar.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
750 gram courgette
1 flinke ui
3 teentjes knoflook
750 ml water
100 ml kookroom
2 eetlepels zonnebloemolie
1 blokje groentebouillon
10 blaadjes munt, eventueel nog wat extra als garnering
flinke snuf versgemalen vier seizoenen peper
Keukenbenodigdheden:
grote kookpan
staafmixer
En zo maak je het:
- Snijd de ui en knoflook in grove stukken (omdat je de soep nog met de staafmixer glad maakt, hoef je niet zo secuur te snijden)
- Verhit de zonnebloemolie in de pan en doe de ui en knoflook in de pan
- Laat een paar minuten op zacht vuur fruiten
- Snijd ondertussen de courgette in stukjes, ook dit komt niet zo secuur
- Voeg de courgette toe en laat nog ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur meebakken (roer regelmatig door)
- Snijd de munt in stukjes/reepjes
- Wanneer de courgette zacht is voeg je water, bouillonblokje, munt en peper toe
- Breng aan de kook en laat gedurende 10 minuten zachtjes koken
- Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer de soep glad
- Proef even of er voldoende peper in de soep zit, zo niet voeg dan wat extra peper toe
- Indien je extra peper toegevoegd hebt laat je de soep nog een paar minuutjes koken, voeg je geen peper meer toe dan kun je dit achterwege laten
- Voeg de kookroom toe en meng deze door de soep
- Doe de soep in een kom of bord en garneer eventueel met nog wat blaadjes munt
- Eet smakelijk!