Er stond al een hele tijd een recept voor geroosterde paprikasoep op mijn blog, maar daar was ik al een tijdje niet helemaal tevreden over. Toen ik een poosje geleden geroosterde paprikasoep maakte als onderdeel van een tapasmenu, besloot ik de soep in een heel nieuw jasje te steken. Het was even puzzelen naar de smaak die ik zocht, maar ik heb hem gevonden.
Om de geroosterde paprika beter tot zijn recht te laten komen, heb ik deze keer geen tomaten meer gebruikt. Ik vind dat persoonlijk toch afbreuk doen aan de typische geroosterde paprika-smaak. Ik besloot er verder zo min mogelijk aan toe te voegen. Soms is less echt more. Ik gebruik geroosterde paprika uit pot zodat de soep lekker snel klaar is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zelf eerst rode paprika's te roosteren.
Bij de ingrediënten staat kookroom 50-100 ml. Zelf gebruik ik maar 50 ml. De soep krijgt dan een vrij zure smaak wat ik erg lekker vind. Maar wil je hem iets romiger en milder maken, dan voeg je 100 ml kookroom toe. Of nog meer, net zoveel als je zelf lekker vindt. Overigens wordt de soep ook minder zuur wanneer je zelf je paprika's roostert in plaats van deze uit pot te gebruiken. Maar zoals ik al zei, vind ik dat zurige juist erg lekker.
Als garnering kun je wat verse peterselie gebruiken, zoals op de foto.
Aantal porties: 4
Bereidingstijd: 15 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 pot geroosterde paprika (uitlekgewicht 400 gram)
500 ml groentebouillon
50-100 ml kookroom
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olie om in te bakken
verse peterselie (optioneel)
Keukenbenodigdheden:
kookpan
staafmixer
zeef (optioneel)
En zo maak je het:
- Snijd de ui in grove stukken
- Verhit de olie in de kookpan en bak de ui hierin zachtjes aan
- Pers de knoflook uit boven de pan en bak deze even mee
- Laat de geroosterde paprika's enigszins uitlekken en snijd deze in grove stukken
- Voeg deze vervolgens toe aan de ui en knoflook
- Laat de groenten ongeveer vijf minuten zachtjes bakken
- Doe de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook
- Laat gedurende vijf minuten zachtjes koken en zet daarna het vuur uit
- Pureer de soep glad met een staafmixer (haal eventueel door een zeef om er zeker van te zijn dat je alles goed gepureerd hebt)
- Voeg de kookroom toe en roer deze door de soep totdat deze een egale kleur heeft
- Schenk de soep in borden of soepkommen
- Garneer eventueel met verse peterselie
- Eet smakelijk!