Het is echt gruwelijk koud buiten en dan kan ik intens verlangen naar een kom dampende erwtensoep! Waar ik een paar jaar geleden nog dacht dat dat moeilijk en tijdrovend was, ben ik inmiddels helemaal om. Eerlijk is eerlijk, je moet er echt wel even tijd voor uittrekken, maar dat is vooral wachten. Je kunt dus allerlei andere dingen doen terwijl de soep heerlijk staat te pruttelen. Of je doet gewoon lekker even helemaal niets. Dat is iets wat ik mezelf nu probeer aan te leren, maar oef dat is moeilijk.
Persoonlijk ben ik geen fan van rookworst en ik zorg er daarom altijd voor dat er in mijn kom geen stukjes rookworst belanden, maar eigenlijk vind ik het er wel echt bij horen. Overigens heb ik onlangs vegetarische rookworst geprobeerd en die vind ik wèl lekker! In tegenstelling tot veel andere vegetarische vleesvervangers trouwens...
Maar dat is dus een kwestie van smaak, zoals het met eten eigenlijk altijd is. Gelukkig zijn mijn vriend en ik allebei wel makkelijke eters, al hebben we allebei zo onze dingen die we niet graag eten. Mijn vriend houdt bijvoorbeeld niet van pasta en dat vind ik me toch jammer! Ik vind dat namelijk wel heel erg lekker. Nu is het wel zo dat àls ik het maak, hij het toch wel opeet maar de lol is er dan toch een beetje vanaf. Ik ben dus geen vleesliefhebber. Kip en vis lust ik daarentegen wel, dus dat eten we dan ook vaak. En stoofpotjes heb ik nu sinds enkele maanden ook ontdekt.
Anyway, koud brrrr erwtensoep dus. Met dit recept gaat het echt gegarandeerd goed komen!
Aantal porties: 6
Bereidingstijd: 2,5 uur
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram spliterwten
1 runderschenkel
1 rookworst
1 ui
1 winterpeen
1 prei
1/2 knolselderij (ongeveer 350 gram)
2 aardappels (ongeveer 250 gram)
2 liter runderbouillon
1 laurierblaadje
1 eetlepel bladselderij
versgemalen zwarte peper
Keukenbenodigdheden:
soeppan
En zo maak je het:
- Doe de runderbouillon in een grote soeppan en voeg hier de spliterwten, schenkel en het laurierblaadje aan toe
- Breng aan de kook en laat gedurende 30 minuten zachtjes koken met deksel op de pan
- Wanneer er schuim ontstaat in de pan kun je dit er af scheppen
- Snijd intussen de aardappels, knolselderij, wortel en ui in blokjes van gelijke grootte
- Snijd de prei door midden en snijd in halve ringen
- Haal de schenkel uit de pan en snijdt het vlees in kleine blokjes
- Doe zowel het vlees als het bot terug in de pan
- Voeg de aardappels en groenten toe aan de bouillon en laat 1,5 uur zachtjes koken met deksel op de pan
- Haal het bot uit de pan
- Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze toe
- Snijd de bladselderij fijn en voeg ook deze toe
- Breng op smaak met versgemalen zwarte peper
- Laat nu nog ongeveer 30 minuten zonder deksel op de pan of tot hij de gewenste dikte heeft
- Eet smakelijk!