Dit recept voor boeskool, oftewel witte kool, komt uit Oldenzaal. Oldenzaal wordt dan ook wel boeskoolstad genoemd.

In dit recept heb ik er voor gekozen om de boeskool en aardappelen los van elkaar te serveren, maar je kunt er natuurlijk ook heel goed een stamppot van maken. In dat geval meng je de kool en aardappelen voor opdienen met elkaar en maak je er met een stamper een grove stamppot van. De uitgebakken plakjes spek serveer je er los bij.

Je kunt eventueel ook spekreepjes gebruiken. Deze kun je in de stamppot mee stampen. Wanneer je geen stamppot maakt maar de kool los serveert,  meng je deze door de kool voor het opdienen.

Onlangs kocht ik voor het eerst in mijn leven burrata. Burrata is een Italiaanse verse kaas die in principe op dezelfde wijze gemaakt wordt als mozzarella, maar toch net even anders is. Aan het einde van het proces wordt deze namelijk gevuld met room.

Je kunt deze kaas het beste op het laatste moment op het bord of aan tafel aansnijden, omdat de room er direct uit vloeit. Het zou zonde als de room per ongeluk op je snijplank achter blijft!

Ik serveer de salade op een groot bord zodat je na het aansnijden van de burrata zelf de gewenste hoeveelheid kunt pakken zonder iets van de room te verspillen. Het is ook lekker om er foccacia bij te serveren om in de laatste restjes te dippen.

Het was je misschien al opgevallen dat ik deze maand een beetje achter loop met 'Uit in eigen land, de 12 provincies'. Dat is niet omdat ik niets op de plank heb liggen, maar juist omdat het zo druk is door alle uitstapjes dat ik er bijna niet aan toe kom om alles uit te werken!

Daarom gaan we de laatste dagen van april nog even een sprintje trekken. Deze keer gaat dat sprintje naar Deventer en Heeten. Ik bezocht Deventer voor een bezoekje aan Jb. Bussink koekwinkel om echte Deventer koek te proeven. Daarna bezochten we Landwinkel de Maathoeve in Heeten.

Ik moet je eerlijk zeggen, ik heb nog nooit zoveel Landwinkels bezocht als in de afgelopen maanden. Ik vind het echt een aanrader, want iedere keer weer kom ik allerlei lekkers tegen waarvan ik denk: 'Oh dat wil ik proberen!'. Dus kom je een Landwinkel of andere boerderijwinkel tegen, loop gewoon eens binnen!

Kamper steur is een gerecht met een bijzonder verhaal. Of het waar is, geen idee, maar een grappig verhaal is het wel.

De stad Kampen zou bezoek ontvangen van een bisschop en men wilde hem een prachtig feestmaal voorzetten.  Er werd een grote steur gevangen en ze dachten dat ze daar wel indruk mee zouden maken. Helaas werd het bezoek uitgesteld vanwege ziekte van de bisschop. Omdat men dacht nooit meer zo'n grote steur te zullen vangen, werd besloten de steur een zilveren belletje om te binden en terug te zetten. Op deze manier zouden ze hem later weer terug kunnen vinden. Zoals je misschien al zult vermoeden werd de steur nooit meer teruggevonden... Uit nood ontstond het gerecht kamper steur dat gemaakt werd van eieren, geserveerd met een mosterdsaus.

Ik vond het zo'n grappig verhaal dat ik vond dat dit gerecht echt een plekje moest krijgen op mijn blog.

Een tijdje terug vertelde ik jullie dat ik van Van Beekum Specerijen diverse producten thuisgestuurd had gekregen om uit te proberen. Daar zat ook spinaziepoeder bij. Ik had het nog nooit eerder gebruikt, dus ik wist in eerste instantie ook niet zo goed wat ik er mee wilde maken. Uiteindelijk is het een krokant gebakken tortilla met prei en rode ui geworden. Het was een experimentje, maar wel een erg geslaagd experimentje.

De tortilla wordt eerst belegd en daarna in de oven gebakken. Daardoor wordt hij heerlijk knapperig. Het is belangrijjk dat je de tortilla belegd met producten die niet teveel vocht bevatten, want dat zou de tortilla slap maken in de oven. En juist dat krokante maakt het zo lekker, als je het mij vraagt!