Oeps... het is alweer mei en ik heb deel vijf nog niet eens gepost! Nou vooruit, één dagje te laat dat moet wel kunnen voor een keertje toch.

In april stond de provincie Overijssel centraal. Zo vertoefde ik een dagje in Zwolle waar ik onder andere Librije's Winkel en het Zwolse balletjeshuis bezocht.
Ook at ik de originele Deventer Koek van Jb. Bussink in, uiteraard, Deventer. En het bezoek aan de winkel van Bufalo Farm Twente was ook zeker de moeite waard. Ik kocht daar héérlijke burrata en gerookte mozzarella en dat zal zeker de laatste keer niet zijn!

Uiteraard maakte ik ook deze maand weer vijf streekgerechten uit de provincie. Ik zet de vier eerder geplaatste recepten nogmaals op een rij en voeg daar nummer vijf aan toe.

Staphorster fleeren zijn wafels die mij sterk doen denken aan taai taai. Dat is ook niet zo heel vreemd, want in deze wafels gaat anijszaad en dat wordt ook in taai taai gebruikt. Er wordt ook wel gezegd dat het qua smaak op kruidkoek lijkt, maar ik blijf er bij dat het meer van taai taai weg heeft.

Ik hou van de smaak van anijs dus ik heb twee theelepels anijs toegevoegd. Wil je een wat subtielere anijssmaak voeg dan 1 theelepel toe.

De Staphorster fleeren worden traditioneel gegeten met oud & nieuw. Ze worden koud gegeten, dus je kunt ze eenvoudig van te voren bakken. Om de mooie wafelvorm te krijgen, bak je ze in een wafelijzer.

Gisteren plaatste ik een recept voor lauwwarme paprikasalade met tomaat en burrata. Deze burrata kocht ik op Buffalo Farm Twente. De buffels werden op het moment dat wij er waren net gemolken en aangezien buffels ontzettend stressgevoelig zijn, konden we daarom helaas geen kijkje nemen. Dus wanneer de buffels de wei weer in mogen gaan we zeker nog een keertje terug. En niet alleen om de buffels te zien, maar ook om nog meer lekkers te kopen. De burrata was namelijk héérlijk. Daarover zomteen meer.

Eerst neem ik je nogmaals mee naar Zwolle. Daar schreef ik eerder al over, maar wat ik je nog niet vertelde is dat we op die dag ook zijn gaan lunchen bij Bij Hartje Zwolle.

Dit recept voor boeskool, oftewel witte kool, komt uit Oldenzaal. Oldenzaal wordt dan ook wel boeskoolstad genoemd.

In dit recept heb ik er voor gekozen om de boeskool en aardappelen los van elkaar te serveren, maar je kunt er natuurlijk ook heel goed een stamppot van maken. In dat geval meng je de kool en aardappelen voor opdienen met elkaar en maak je er met een stamper een grove stamppot van. De uitgebakken plakjes spek serveer je er los bij.

Je kunt eventueel ook spekreepjes gebruiken. Deze kun je in de stamppot mee stampen. Wanneer je geen stamppot maakt maar de kool los serveert,  meng je deze door de kool voor het opdienen.

Onlangs kocht ik voor het eerst in mijn leven burrata. Burrata is een Italiaanse verse kaas die in principe op dezelfde wijze gemaakt wordt als mozzarella, maar toch net even anders is. Aan het einde van het proces wordt deze namelijk gevuld met room.

Je kunt deze kaas het beste op het laatste moment op het bord of aan tafel aansnijden, omdat de room er direct uit vloeit. Het zou zonde als de room per ongeluk op je snijplank achter blijft!

Ik serveer de salade op een groot bord zodat je na het aansnijden van de burrata zelf de gewenste hoeveelheid kunt pakken zonder iets van de room te verspillen. Het is ook lekker om er foccacia bij te serveren om in de laatste restjes te dippen.