Bijna twee jaar geleden schreef ik over Project moestuin. Het plan was toen om er regelmatig wat over te schrijven, maar daar is het niet van gekomen. De verbouwing van het huis kostte zoveel tijd en energie, dat er in de zomer van 2018 eigenlijk nog te weinig tijd was om al echt te kunnen spreken van een moestuin. Ik heb wel wat dingen gekweekt, zoals tomaten, pepers, sla en courgettes maar nog lang niet in de omvang die ik voor ogen had. In 2019 heb ik voor het eerst enkele moestuinbakken in gebruik genomen. Het is de bedoeling dat de moestuin dit jaar voor het eerst echt volop gaat draaien. Daarom heb ik besloten de eerste post te herschrijven en dit jaar te zien als de grote aftrap voor Project moestuin.

Hummus is zo gemakkelijk zelf te maken dat je het echt eens zou moeten proberen. Bijkomend voordeel is dat je hem helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Ik vind hummus bijvoorbeeld heerlijk met chilivlokken en koriander. Maar ook met zwarte olijven combineert hummus echt fantastisch.

Ik maak de hummus van kikkererwten uit blik, eigenlijk puur omdat dat gemakkelijk is. Je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken. In dat geval laat je ze eerst een nacht weken en kook je ze ongeveer een uur. Om de hummus extra zacht te maken haal je de velletjes van de kikkererwten af. Daarna ga je verder te werk zoals in onderstaand recept beschreven. Deze manier wil ik zeker ook nog eens proberen, want er is me verteld dat hummus van gedroogde kikkererwten nòg lekkerder is. Dat belooft wat! Maar geloof me, van kikkererwten uit blik maak je ook heerlijke huisgemaakte hummus!

Dit prachtige vegetarische pompoentaartje is wellicht voor jou een schot in de roos. Een nieuw jaar betekent voor veel mensen ook nieuwe goede voornemens. Een veel gehoord voornemen is het eten van minder vlees. En ondanks dat ik zelf niet aan goede voornemens doe, ben ik wel voorstander van minder vlees eten. Want zoveel als er gemiddeld in Nederland gegeten wordt, hebben we eigenlijk helemaal niet nodig.

Het taartje wordt op smaak gebracht met tijm en honing. Dat in combinatie met de geitenkaas staat garant voor een heerlijke gerechtje. Geen liefhebber van geitenkaas, dan kun je deze ook vervangen door jonge kaas of feta.
Wat mij betreft is een frisse groene salade alles wat je hier bij hoeft te serveren.

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om linzendriehoekjes te maken, maar had ik ingrediënten in huis gehaald om linzenballetjes te maken. Ik had een collega beloofd om wat lekkers te maken voor tijdens een overleg. Ik wilde eens wat anders dan anders en ik wilde sowieso graag een vegetarisch snackje maken. Linzenballetjes leek me daarom een leuk gerechtje.

Maar ineens zag ik in de supermarkt filodeeg liggen en bedacht ik me dat het ook wel heel lekker moest zijn om een linzenvulling te maken voor in dat filodeeg en daar driehoekjes van te vouwen. Zo gezegd zo gedaan. En ik moet eerlijk zeggen, ze zijn bijzonder geslaagd geworden!

Dat het even geleden was dat ik iets nieuws op mijn blog gezet had wist ik, maar dat het alweer bijna drie maanden (!!) geleden was had ik toch echt niet door. Hoog tijd om weer eens een fijn recept met jullie te delen.

Nu het buiten kouder begint te worden, krijg ik weer zin in lekkere gevulde soepen. Deze Mexicaanse maissoep past helemaal in dat straatje.
Ik at de soep als maaltijdsoep, want hij vult echt heel erg goed door de mais. Wist je dat mais eigenlijk een graansoort is? We eten hem vaak als groente of beschouwen hem als peulvrucht, maar dat is het dus niet. Mais is niet eiwitrijk zoals peulvruchten wel zijn. Het is daarom ook geen geschikte vleesvervanger.