Humkessoep is een soep uit Twente die zijn naam dankt aan de stukjes bonen in de soep. Afhankelijk van de streek wordt deze soep ook wel brokkebonensoep, sniebonensoep of stompesoep genoemd. Ook in de Achterhoek wordt deze soep al van oudsher gemaakt.

Er zijn tegenwoordig heel veel variaties op internet te vinden. Zo beweert de één dat er alleen snijbonen in horen, terwijl de ander zegt dat er juist sperziebonen in horen. Ook de vleessoorten die er in verwerkt worden, verschilt per recept dat je tegenkomt. Zo heb ik schouderkarbonades, klapstuk en spekjes voorbij zien komen. Wat er oorspronkelijk precies in ging? Ik heb geen idee, maar ik weet wel dat deze goedgevulde maaltijdsoep zo in ieder geval erg lekker is.

Wil je deze soep als voorgerecht serveren, geef dan slechts een kleine portie. De soep is namelijk erg machtig doordat hij zo rijkelijk gevuld is.

De laatste tijd maak ik heel vaak quiche. Ik vind het lekker, het is over het algemeen snel klaar en je kunt er ontzettend veel mee variëren. Eerder deelde ik met julile al mijn recept voor een vegetarische quiche met geitenkaas en kastanjechampignons en een quiche met ham en paprika.

Maar ook op andere foodblogs komen overheerlijke recepten van quiches voorbij. Daarvan wil ik er enkele graag met jullie delen en dus zette ik tien heerlijke quiches van andere foodbloggers voor jullie (in willekeurige volgorde) op een rij.

Welke quiche jij?

Maart stond in het teken van Flevoland. Ik heb weer allerlei nieuwe plekken en gerechten ontdekt. Zo had ik nog nooit van Schokland en zijn Schokker moppen gehoord. Bovendien was ik zelfs nog nooit in Urk geweest, terwijl dat bij uitstek een vissersdorp is en ik al ga glunderen bij de gedachte aan heerlijke visjes.
Ook proefde ik voor het eerst Dronter Drupje en ik was meteen verkocht. Dat en nog veel meer lees je terug in de eerste vier delen van deze reeks over Flevoland.

Het laatste deel staat zoals gebruikelijk in het teken van de streekgerechten die ik afgelopen maand gemaakt heb en voeg ik er een laatste aan toe. Ik zet ze dus alle vijf nog even op een rijtje. Het was wederom een feestje!

Je zou misschien zeggen een bezoekje aan Bataviastad mag niet ontbreken als je het over Flevoland hebt. Maar dit is tenslotte een foodblog en dus een heel goede en legitieme reden om Bataviastad lekker links te laten liggen.

Het enige wat we daar gedaan hebben is een lekkere espresso drinken op een terrasje (onder de paraplu bij de terrasverwarming, want het was op dat moment niet echt fantastisch weer). Maar dat mocht de pret niet drukken, die espresso gleed vlot naar binnen.

Tong is één van de vissoorten waar op Urk veel op gevist wordt. En dat is niet zo gek, want het is een heerlijke vis.

Ik had al vaker scholrolletjes gemaakt, maar tongrolletjes nog niet. Hoogste tijd om eens uit te proberen of je van tong ook mooie rolletjes kan maken. Het antwoord is ja! De rolletjes bleven heel mooi staan bij het door midden snijden, dus ik was aangenaam verrast met het resultaat.

Het was bovendien ook de eerste keer dat ik mijn nieuwe stoompan uitprobeerde, dus die heeft de test ook goed doorstaan.