Deze plaattaart met gerookte kip en balsamico champignons heb je binnen 20 minuten in de oven staan. Ik rook bij voorkeur mijn kip zelf, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon zo in de winkel kopen als je geen rookoventje hebt. Die kan ik je overigens wel echt van harte aanbevelen als je graag in de keuken staat. Niets zo lekker als zelf je kip of vis roken!

De pijnboompitten uit het recept kun je ook zonder roosteren op de plaattaart doen, maar door het roosteren komt er extra veel smaak vrij. Roosteren doe je in een droge koekenpan. Zorg er wel voor dat je de pijnboompitten in beweging houdt en verlies ze niet uit het oog. Voor je het weet zijn ze namelijk aangebrand.

Deze Oosterse kipgehaktballetjes smaken heerlijk bij de noedels met soja- en chilisaus, waar ik het recept eerder deze maand van plaatste.
Deze gehaktballetjes zijn overigens ook heerlijk als borrelhapje, net als deze Indonesische gehaktballetjes. Wist je trouwens dat je deze ook prima met kipgehakt kunt maken?!

Ik heb gekozen voor kipgehakt, omdat ik dat zelf lekkerder vind dan runder- of varkensgehakt. Ben je echter niet zo'n liefhebber van kip dan kun je dat natuurlijk ook prima gebruiken. De smaak van kip is wat milder, waardoor de Oosterse smaken extra goed naar voren komen. En dat kunnen deze gehaktballetjes echt prima hebben.

Noedels zijn echt ideaal wanneer je weinig tijd hebt, want ze hebben maar een heel korte bereidingstijd. Ik maak ze graag met veel groenten, zeker als ik de noedels volledig vegetarisch hou. De hoeveelheid groenten is misschien op het eerste gezicht wat veel, maar zeg nou zelf groenten kun je eigenlijk nooit genoeg eten. Sterker nog, de meeste mensen in Nederland eten juist (veel) te weinig groenten.

En een keer geen vlees eten is ook zeker niet verkeerd. In Nederland eten we sowieso gemiddeld gezien erg veel vlees, meer dan we eigenlijk nodig hebben. Dus met deze noedels sla je twee vliegen in een klap: je eet voldoende groenten èn je eet wat minder vlees. Gewoon een keer maken dus!

Pompoen, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ondanks dat de recepten met pompoen je in deze tijd van het jaar om de oren vliegen, voeg ik er gewoon nog eentje aan toe. Mijn super simpele, maar oh zo lekkere pompoensoep. Die wil ik je gewoon niet onthouden.

Vaak wordt in pompoensoep wortel gebruikt, maar ik vind dat persoonlijk altijd afbreuk doen aan de smaak. Geef mij maar gewoon de èchte pompoensmaak. Ik eet niet voor niets pompoen...  Maar mocht je nou nog niet helemaal overtuigd zijn van de smaak van pompoen dan kun je ook de helft van de pompoen vervangen door wortel. De soep zal er iets zoeter door worden.

Ik ben altijd blij als het weer de tijd van de pompoenen is. Tot een jaar of vier geleden had ik het nog nooit gegeten, maar toen ik het eenmaal geproefd had was ik helemaal verkocht. Het is ook een heerlijk veelzijdig product: je kunt er zowel hartige als zoete gerechten mee maken.

Ik heb er bij dit gerecht voor gekozen om het te serveren in de schil van de pompoen, omdat ik dat gewoon heel gezellig er uit vind zien. Bovendien is de schil gewoon eetbaar, dus die kun je er lekker bij op eten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de schil mee te pureren. Maar sowieso niet weggooien hoor die schil, dat is zonde!