Op 8 en 9 april vond de Asian Food Market in de Kaaihallen in Den Bosch plaats. Ik bezocht deze op zaterdag 8 april. Het weer zat gelukkig heel erg mee, sterker nog het was echt prachtig weer. Daardoor hadden ook buiten diverse foodtrucks en eetkraampjes hun plaats in genomen.

De entree was 2,50, wat ik een prima prijs vond. Op deze manier blijft het laagdrempelig genoeg om even een kijkje te gaan nemen. In de aankondiging van het event werd gezegd dat er naast de vele eetkraampjes ook een flea market zou zijn met mooie producten en bijzondere spulletjes. Dat viel wel erg tegen. Maar eerlijk is eerlijk, ik kwam eigenlijk toch wel echt voor het eten dus wat mij betreft kon dat de pret niet drukken.

Ik vind de Aziatische keuken namelijk fantastisch. De overvloed aan kruiden en specerijen maken de gerechten altijd erg bijzonder. De Asian Food Market kon ik daarom ook niet aan mij voorbij laten gaan.

Afgelopen week kreeg ik van Van Beekum Specerijen foodpost met daarin onder andere pumpkin spice mix.

Bij pumpkin spice denk ik altijd terug aan de eerste date van mij en mijn vriend. Ik zal jullie het hele verhaal besparen, maar het komt er op neer dat het niet helemaal liep zoals we in gedachten hadden en mijn vriend uiteindelijk ongeveer 4 uur later dan gepland arriveerde. Maar wel mèt pumpkin spice latte van Starbucks. En uiteindelijk is het dus allemaal heel erg goed gekomen en heeft pumpkin spice voor ons een beetje een symbolische betekenis gekregen.

Ik heb vorige week al verklapt dat deze maand in het teken van Overijssel zal staan. Overijssel staat bekend om zijn vele hanzesteden zoals Zwolle, Ommen, Deventer en Kampen. Leuk feitje is dat Zwolle dan wel de hoofdstad is van Overijssel, maar Enschede is de grootste stad.

Even zoeken op internet leerde mij dat Overijssel best veel streekgerechten kent zoals Deventer koek, kampersteur en Zwolse mosterdsoep.
Dat betekent dat er weer genoeg te proeven en uitproberen valt deze maand.

Het eerste recept wat ik gemaakt heb is een echt ouderwetse Twentse soep: humkessoep. De soep dankt zijn naam aan de humkes, oftewel stukjes snijbonen in de soep. Overigens wordt deze soep ook in de Achterhoek al van oudsher gemaakt.

Deze kaasstengels heb je in no time gemaakt en ze zijn ook nog eens ontzettend lekker. Zeker als ze net uit de oven komen en de kaas nog lekker warm en gesmolten is. Maar mocht je ze niet in één keer allemaal op eten (haha..) dan zijn ze koud ook nog altijd de moeite waard. Heel erg gezond zijn ze niet, maar ik vind dat je jezelf best weleens mag trakteren op wat lekkers (waarmee ik overigens niet wil zeggen dat gezond eten niet lekker is, want dat is alles behalve waar).

Ze zijn lekker voor bij de soep of om zo weg te knabbelen. Ik maakte deze kaasstengels bij mijn Zwolse mosterdsoep. Ik vind mosterd en kaas sowieso een goede combinatie en ik vind het altijd lekker om iets met een bite bij de soep te serveren.

Deze maiskoekjes maakte ik als onderdeel van een Mexicaans tapas buffet. Maar ook als borrelhapje of als lunch zijn ze een echte aanrader. Erg lekker met chilisaus of met verse guacemole.

Ik heb een beetje een Mexicaanse tint aan de koekjes gegeven, maar als je de komijn en koriander vervangt door bijvoorbeeld oregano en tijm zou je er ook een Italiaanse twist aan kunnen geven. Dat is het leuke van koken... een paar kleine dingetjes veranderen en je hebt meteen een heel ander smaakbeleving.

Eigenlijk zijn het geen koekjes, want ze worden niet zo hard en krokant als een echt koekje. Het doet meer denken aan rösti maar dan met groenten die niet geraspt worden. Misschien moet je ze gewoon maar eens proberen, dan weet je wat ik bedoel.