Eindhoven verdient ook zeker een plekje als het gaat om leuke, lekkere culinaire things to do in Noord Brabant. Ongeveer een maand geleden opende Down Town Gourmet Market zijn deuren op de Smalle Haven. Echt een aanwinst voor de stad.

Daarnaast zijn de worstenbroodjes van Houben razend populair in Eindhoven en omstreken en ook de Woenselse Markt op zaterdag trek iedere week weer veel bezoekers voor de wekelijkse boodschappen en gezelligheid.

Een voor mij nieuwe ontdekking is stadsbranderij Bean Brothers. Een ontzettend leuk zaakje waar je het gevoel hebt ver van de drukte van de stad vandaan te zijn. Een typische hotspot waar 'de locals' vertoeven.

De Brabantse eierkoek kent iedereen wel denk ik. Die grote gele luchtige, ietwat droge schijven die door mevrouw Bakker zo ontzettend populair geworden zijn. Ik eet ze eigenlijk zelden. De verpakking waar ze in verkocht worden vind ik altijd zo groot, dat tegen de tijd dat ik halverwege ben ik er al geen trek meer in heb. Uiteindelijk belanden ze in de kast en komen ze er pas weer uit wanneer ze compleet uitgedroogd zijn.

Ik vind ze wel lekker hoor, zo op zijn tijd, maar het allerliefst eet ze ik vers, nog een klein beetje warm als ze net uit de oven komen... Als je denkt dat ze moeilijk te maken zijn dan heb je het helemaal mis. Ik denk dat als je ze eenmaal een keer zelf gemaakt hebt, je voortaan ook met een boog om de eierkoeken in de winkel heen loopt...

Je hoort me vaak bij recepten zeggen dat het heel snel en eenvoudig te bereiden is. Dat ga ik bij deze worstenbroodjes niet doen. Moeilijk is het zeker niet, maar het kost echt wel even wat tijd.

Het heeft ook even geduurd voor ik tevreden was over het recept. In de meeste recepten die je op internet vindt, wordt het gehakt alleen op smaak gebracht met peper, zout en nootmuskaat. Zelf hou ik wel van wat meer pit en daarom heb ik er mosterd en een heel klein beetje sambal aan toegevoegd.

Smaken verschillen, dus doe vooral wat jij zelf lekker vindt!

Ik sta er iedere keer weer van te kijken wat er eigenlijk veel leuke dingen te doen of te bezichtigen zijn met een culinaire ondertoon.

Ik heb een jaar in Tilburg gewoond, maar nog nooit was ik bij de abdij en brouwerij van La Trappe geweest, terwijl dat toch zo dichtbij was. Had ik echt eerder moeten doen!

Van de lekkernij Brabantse Broeder had ik nog niet eerder gehoord. Het is bij mij in de regio niet zo bekend vermoed ik. In Udenhout en Oisterwijk is dat een heel ander verhaal.

Een bezoekje aan de winkel van Bij Robèrt was er nog eentje op mijn to-do lijstje, dus die is bij deze ook afgevinkt.

Als we de verhalen moeten geloven is de vlaflip een echt Brabantse 'uitvinding'. In 1963 is deze bedacht door mevrouw Reuvers-Ulijn uit Oss. Haar man werkte bij Campina en men wilde het oubollige imago van vla wat oppoetsen. Tegenwoordig kom je vlaflips in allerlei variaties tegen.

Ik heb vroeger ook heel wat vlaflips gegeten. Heerlijk vond ik het. Er stond dan een pak yoghurt en een pak vanillevla op tafel. Fles roosvicee erbij en mixen maar.

In dit recept maak ik vanillevla van custardpoeder en gebruik ik Griekse yoghurt. In plaats van ranja (of zoals wij deden roosvicee) gebruik ik verse aardbeien. En gewoon omdat het kan bovenop wat chocoladeschaafsel (eenvoudig zelf te maken met een kaasschaaf of rasp en een stuk chocolade) en wat extra aardbei.