In juni staat de provincie Zuid Holland in de schijnwerpers. Natuurlijk mag een bezoek aan de Markthal in Rotterdam niet ontbreken. Maar Rotterdam heeft meer te bieden dan alleen de Markthal. Zo ontdekte ik ook nog een heel leuk initiatief: Fenix Food Factory. Daarover lees je later deze maand meer.

Ook een bezoek aan Den Haag en Scheveningen is zeker de moeite waard. Den Haag heeft diverse lokale specialiteiten, waar ik natuurlijk één en ander van hebt geproefd. Ook bevindt zich in Den Haag een vestiging van Frites Atelier Amsterdam van Sergio Herman. Weer iets afgevinkt op mijn to do lijstje! En een andere op mijn lijstje, een bezoek aan de kaasmarkt in Gouda, mag ik inmiddels ook afvinken.

Gorkumse zoute bolletjes, ook wel Gorinchemse zoute bolletjes, zijn zoute, ronde biscuitjes op basis van zanddeeg. Omdat er best veel zout in gaat, zijn ze niet aan te raden voor iemand met een hoge bloeddruk. Sowieso is het verstandig er maar een paar van te eten want teveel zout binnen krijgen is voor niemand goed.

Als je gewend bent weinig zout te gebruiken, dan zou ik niet meer dan 5 gram zout in de bolletjes doen anders zul je ze veel te zout vinden. Ik heb de hoeveelheid zout al verlaagd als je kijkt naar de meeste recepten op internet. Die vond ik namelijk zelf ook echt gruwel zout en ik had het idee dat mijn bloeddruk er spontaan van omhoog schoot.

Het is weer een mooi lijstje met recepten geworden deze maand al zeg ik het zelf. Ik kwam er achter dat de vlaflip uit Oss komt, dat heb ik dus nooit geweten terwijl Oss hier zo ontzettend dichtbij is. En ik bakte eindelijk eens goede worstenbroodjes. Aan het lijstje ontbrak nog één recept, waarvan de oorsprong waarschijnlijk in Veghel ligt. Ook al zo dicht bij huis! Lees gauw verder om te ontdekken wat dat is.

Naast mooie recepten heb ik ook weer mooie plekjes mogen ontdekken, zoals Bean Brothers en Down Town Gourmet Market in Eindhoven. Het bezoekje aan de abdij waar La Trappe gebrouwen wordt was ook meer dan de moeite waard.
En natuurlijk mocht de Bossche bol van Jan de Groot ook niet vergeten worden deze maand.

Anijskrollen zijn een typisch Brabantse lekkernij uit de omgeving van Veghel. Wat een mazzel dat ik daar vandaan kom! Ik ben dus groot gebracht met ieder jaar anijskrollen in de decembermaand. En smullen dat dat altijd was! Een beetje boter er op met een speculaasje en het feest is compleet. En dat hoeft voor mij echt niet alleen in december.

Je hebt wel even wat tijd nodig voor dit recept, omdat je het deeg 2x60 minuten laat rijzen voor een mooi luchtig resultaat. De basis van deze krollen is de bakkersformule voor gistdeeg. Dat wil zeggen 100% bloem, 60% vocht, 1,4% droge gist en 2% zout. In dit geval dus 500 gram bloem, 300 ml vocht, 7 gram gist en 10 gram zout.

Als ik aan lekkernijen van Brabant denk dan staat de Bossche bol denk ik toch wel met stip op 1. Daarom kon een bezoek aan Den Bosch ook echt niet ontbreken, want Bossche bollen eet je tenslotte bij Jan de Groot.

Ik kwam er achter dat Den Bosch nog meer lekkernijen heeft zoals de Bossche koek en Koekwaus. Genoeg om uit te proberen dus.

En natuurlijk dan ook even bij de Sint Jan naar binnen, want wat een prachtige kerk is dat toch. Ik ben er al vaak geweest, maar blijf het op de één of andere manier altijd een indrukwekkend gebouw vinden.