Het was je misschien al opgevallen dat ik deze maand een beetje achter loop met 'Uit in eigen land, de 12 provincies'. Dat is niet omdat ik niets op de plank heb liggen, maar juist omdat het zo druk is door alle uitstapjes dat ik er bijna niet aan toe kom om alles uit te werken!

Daarom gaan we de laatste dagen van april nog even een sprintje trekken. Deze keer gaat dat sprintje naar Deventer en Heeten. Ik bezocht Deventer voor een bezoekje aan Jb. Bussink koekwinkel om echte Deventer koek te proeven. Daarna bezochten we Landwinkel de Maathoeve in Heeten.

Ik moet je eerlijk zeggen, ik heb nog nooit zoveel Landwinkels bezocht als in de afgelopen maanden. Ik vind het echt een aanrader, want iedere keer weer kom ik allerlei lekkers tegen waarvan ik denk: 'Oh dat wil ik proberen!'. Dus kom je een Landwinkel of andere boerderijwinkel tegen, loop gewoon eens binnen!

Een tijdje terug vertelde ik jullie dat ik van Van Beekum Specerijen diverse producten thuisgestuurd had gekregen om uit te proberen. Daar zat ook spinaziepoeder bij. Ik had het nog nooit eerder gebruikt, dus ik wist in eerste instantie ook niet zo goed wat ik er mee wilde maken. Uiteindelijk is het een krokant gebakken tortilla met prei en rode ui geworden. Het was een experimentje, maar wel een erg geslaagd experimentje.

De tortilla wordt eerst belegd en daarna in de oven gebakken. Daardoor wordt hij heerlijk knapperig. Het is belangrijjk dat je de tortilla belegd met producten die niet teveel vocht bevatten, want dat zou de tortilla slap maken in de oven. En juist dat krokante maakt het zo lekker, als je het mij vraagt!

Deze gevulde champignons zijn heel eenvoudig te maken en ze kosten nauwelijks voorbereidingstijd. Ze zijn heel geschikt als bijgerecht, maar je kunt ze ook als voorgerecht opdienen. Warm uit de oven zijn ze het allerlekkerst.

In dit geval heb ik voor een kant-en-klare kruidenkaas gekozen, maar je kunt deze ook zelf maken. In dat geval meng je roomkaas met verse kruiden naar keuze zoals basilicum, peterselie en bieslook. Zorg ervoor dat je deze heel fijn snijdt.

Ik strooi er nog een klein beetje Parmezaanse kaas over voor ze de oven in gaan, omdat ik dat qua smaak nog net even iets vind toevoegen aan het geheel. Een andere kaassoort zou overigens ook kunnen, mocht je die nog in huis hebben.

Ik kan me niet heugen dat ik ooit eerder in Zwolle geweest ben. En dat terwijl er eigenlijk zoveel leuks te doen is op culinair gebied! Vooral Librije's Winkel was er toch wel eentje hoog op mijn lijstje.

Ook het Zwolse balletjeshuis en Schuttelaar Delicatessen en Wijnen zijn een bezoek waard. Eigenlijk stond een bezoek aan het Hanze Huis ook nog op de planning, maar bij aankomst bleek de winkel een week eerder zijn deuren gesloten te hebben. Jammer!

Het Hanze Huis in Groningen is nog wel geopend, dus dan daar maar naar toe wanneer we Groningen gaan bezoeken.

Het barbecueweer laat nog even op zich wachten, maar als het dan zover is heb je in ieder geval alvast een heerlijke salade gevonden om er bij te serveren.

Deze rode coleslaw is een variant op de traditionele coleslaw. Zelf vind ik hem met rode kool lekkerder dan met witte kool, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ben je toch meer liefhebber van witte kool, dan vervang je de rode kool simpelweg.

In de traditionele versie wordt veel mayonaise gebruikt in de dressing. Nu heb ik hem zelf liever wat frisser en daarom heb ik de mayonaise grotendeels vervangen door zure room.