Als je het over eten hebt en over Zuid Holland, dan kan het bijna niet anders dat de Markthal in Rotterdam ook genoemd wordt. Al sinds de opening wordt er vol lof over dit initiatief gesproken. Ze noemen zichzelf zelfs het foodwalhalla van Nederland. Dan heb je in ieder geval vertrouwen in jezelf!

Een kleinschaliger initiatief in Rotterdam is de Fenix Food Factory. Een oude havenloods is omgebouwd tot een culinaire broeiplaats waar diverse ondernemers hun producten aan de man brengen.

Maar waar ik persoonlijk toch het eerste aan denk, wanneer ik Rotterdam hoor is Las Palmas, het restaurant van Herman den Blijker. Ik werd dit jaar met mijn verjaardag zwaar verwend (en verrast) met een etentje bij dit restaurant. Ik krijg nog een grijns van oor tot oor als ik er aan terug denk...

Deze kipsalon is een gezondere versie op de kapsalon. Je kent het vast wel: friet, shoarma, héél veel kaas en knoflooksaus en wat salade. De kapsalon is berucht vanwege het aantal calorieën dat in één portie zit. Daarom bij deze een veel gezondere variant, zodat je toch kunt genieten van de smaken maar je minder schuldig hoeft te voelen naderhand.

De knoflooksaus kun je het beste van te voren maken, zodat de smaken goed in kunnen trekken en je een volle knoflooksmaak krijgt. Je kunt hem zelfs al twee dagen van te voren maken.

De shoarma-specerijenmix is voldoende voor 750 gram kipfilet. Je kunt er dus bijna 8 porties mee maken. Omdat het mengsel alleen gedroogde specerijen en kruiden bevat, kun je wat overblijft eenvoudig bewaren in een potje en bewaren tot de volgende keer. Het is bijna niet te doen een kleine hoeveelheid in de juiste verhouding te maken, vandaar dat ik de hoeveelheid voor 750 gram in het recept vermeld heb.

Ik vind eenvoudige, snelle en toch super gezonde recepten echt fantastisch. Een gezond gerecht hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en dit is daar echt een perfect voorbeeld van. Erg lekker bij een pastamaaltijd of een stukje kip.

De geroosterde groenten zijn zowel warm als koud heel erg lekker, dus mocht je wat over houden dan heb je meteen wat lekkers voor de volgende dag. Je verwerkt ze dan eenvoudig in een salade of, en dat is ook zeker de moeite waard om eens te proberen, op een stukje (stok)brood. Met wat balsamicostroop maak je het helemaal af.

Ik heb gekozen voor een mix van zomergroenten, zoals je die ook vaak in een ratatouille tegen komt. Geroosterd uit de oven vind ik ze persoonlijk nog net even wat lekkerder. Maar in de winter zou je ook heel goed een combinatie van wortel, bietjes en knolselderij kunnen nemen bijvoorbeeld.

Heb je na Den Haag en Scheveningen nog wat tijd over, dan is het erg leuk om ook Leiden of Gouda te bezoeken.

Leiden wordt ook wel de Sleutelstad genoemd, wat verwijst naar het wapen van de stad. De sleutels kom je overal tegen in Leiden. Zo zijn er bijvoorbeeld de bekende sleutelkoekjes en boeren Leidse sleutelkaas.

Gouda staat natuurlijk ook bekend om zijn kaas, de Goudse kaas. Natuurlijk is ook de Goudse kaasmarkt erg bekend en heel geliefd bij toeristen. De siroopwafels mag je overigens ook echt niet overslaan.

De traditionele Leidse hutspot wordt gemaakt zonder aardappelen. In plaats daarvan gaan er witte bonen en pastinaak in. Dat zorgt er voor dat het een heel voedzame en gezonde maaltijd is.

Vlees is wat mij betreft hierbij overbodig, maar in principe kun je er natuurlijk bij eten wat je normaal gesproken ook bij hutspot zou eten, zoals klapstuk of spek.

Als je gedroogde witte bonen gebruikt, moet je deze minimaal een nacht lang laten weken voor gebruik. Ze zijn echter wel een stuk goedkoper en veel werk is het niet om ze even in water te zetten. Witte bonen uit pot of blik kun je direct gebruiken.