Ik sta er iedere keer weer van te kijken wat er eigenlijk veel leuke dingen te doen of te bezichtigen zijn met een culinaire ondertoon.

Ik heb een jaar in Tilburg gewoond, maar nog nooit was ik bij de abdij en brouwerij van La Trappe geweest, terwijl dat toch zo dichtbij was. Had ik echt eerder moeten doen!

Van de lekkernij Brabantse Broeder had ik nog niet eerder gehoord. Het is bij mij in de regio niet zo bekend vermoed ik. In Udenhout en Oisterwijk is dat een heel ander verhaal.

Een bezoekje aan de winkel van Bij Robèrt was er nog eentje op mijn to-do lijstje, dus die is bij deze ook afgevinkt.

Als we de verhalen moeten geloven is de vlaflip een echt Brabantse 'uitvinding'. In 1963 is deze bedacht door mevrouw Reuvers-Ulijn uit Oss. Haar man werkte bij Campina en men wilde het oubollige imago van vla wat oppoetsen. Tegenwoordig kom je vlaflips in allerlei variaties tegen.

Ik heb vroeger ook heel wat vlaflips gegeten. Heerlijk vond ik het. Er stond dan een pak yoghurt en een pak vanillevla op tafel. Fles roosvicee erbij en mixen maar.

In dit recept maak ik vanillevla van custardpoeder en gebruik ik Griekse yoghurt. In plaats van ranja (of zoals wij deden roosvicee) gebruik ik verse aardbeien. En gewoon omdat het kan bovenop wat chocoladeschaafsel (eenvoudig zelf te maken met een kaasschaaf of rasp en een stuk chocolade) en wat extra aardbei.

Aardappelen poffen is echt super eenvoudig èn heel erg lekker. Meestal gebruik ik gewone aardappelen om te poffen, maar ik had nog zoete aardappels liggen dus besloot ik deze te gebruiken.

Je hebt slechts een oven, wat aluminiumfolie, olie, zeezout en rozemarijn nodig om deze gepofte zoete aardappels te maken. En een beetje geduld, dat dan weer wel want ze moeten ongeveer 45 minuten in de oven. Voordeel is wel dat je ze er alleen maar in hoeft te leggen en vervolgens dus drie kwartier de tijd hebt om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld om er lekkere zure room met bieslook en bosui bij te maken.

Ik leg de aardappels altijd voor de zekerheid in een ovenschaal. Mocht er dan wat olie uit druppen dan beland het in ieder geval niet onder in de oven, maar in de schaal. Die is een stuk eenvoudiger schoon te maken dan de oven.

Noord Brabant is de provincie waar ik geboren en getogen ben. Toen ik begin twintig was heb ik een jaar in Nijmegen gewoond en later nog enkele jaren in Kranenburg (D) en Kleve (D). Maar in 2008 ben ik toch weer teruggekeerd naar het Brabantse land.

Als ik aan Noord Brabant denk qua eten, dan komen toch al gauw de Bossche bol en de worstenbroodjes naar voren.
Ik heb me er nog nooit aan gewaagd om zelf een Bossche bol te maken. Sommige dingen moet je ook gewoon niet zelf willen maken denk ik. Of misschien ben ik gewoon een beetje huiverig voor het soezendeeg, wat ik nog nooit zelf gemaakt heb.

Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van rundvlees, uien en azijn. Vaak wordt het geserveerd in combinatie met rode kool en aardappelpuree of met hutspot. De azijn is een essentieel onderdeel van dit gerecht, want het zuur zorgt er voor dat het vlees mooi zacht wordt.

De laatste tijd maak ik naast hachee ook regelmatig andere stoofpotjes. Dat is iets wat ik voorheen eigenlijk nooit deed. In het verleden heb ik het weleens geprobeerd, maar ik kreeg het vlees toen niet zacht genoeg. Waarschijnlijk heb ik gewoon te weinig geduld gehad. Ik trek nu altijd minimaal 6 uur uit voor de bereiding en dan komt het eigenlijk altijd wel goed.